Приход са  трећег хуманитарног турнира који носи име познатог Земунца и градоначелника Београда Бранка Пешића,одржаног недавно у организацији Клуба младих Земуна оправдао је своју сврху. Од прикупљеног новца, у договору са установама, обезбеђена су средства и учила.
Донација у облику шест те-ве апарата, три ди-ви-ди уређаја и две мини линије уручена је штићеницима и ђацима школе "Сирогојно" 17. децембра.

Радост малишана који су добили апарате да прекрате некад јако споро време у установи, била је огромна, али нису мање уживали у њиховој срећи ни дародавци, млади из Клуба младих и Социјалистичке омладине, на челу са секретаром Клуба и замеником председника општине Земун Сашом Љубинковићем.
У разговору са Салимом Горанцем, директором "Сирогојна" од пресељења из "Српског дома" у реновирану модерну зграду у Призренској улици, заменик председника општине Земун упознат је са намером да школа пронађе начин да доврши потрковље за дневни боравак. Како је истакао Горанац, кадрови постоје, простор од 43о квадрата тавана довољан је да ублажи невоље родитеља вишеструко ометене деце, а у  боравку би могли да проводе време од 7-19 часова. Београд, поновио је Горанац општини, како је дописом пре два месеца обавестио и ресорни градски секретаријат и министарство, вапи за оваквим простором.
Ова идеја захтева велико улагање које би се, са своје стране, хуманом димензијом, исплатило, али одговори се, наравно, нису могли дати на лицу места.
Постојала су наменска средства из европских фондова за боравак, али је "Сирогојно" у то време имало проблем са смештајем, међутим, Горанац  каже да неће одустати, већ практично тестирати спремност надлежних државних органа за инклузију, која је поклич у установама посебног типа у Србији.
"Шта родитељ да ради са дететом оспособљеним у школи, без ангажовања, јер се ни у најбољем случају не може надати да га одмах запосли? Да и сам остане без посла и брине о њему? Овакав дневни боравак решио би сличне проблеме, бавио се радном окупацијом, стручним и професионалним оспособљавањем, па и збрињавањем омладине са вишеструким поремећајима и аутизмом" - убедљив је директор "Сирогојна".
Ова ствар, наравно, остаје за размишљање у времену које је пред нама.
Друга половина донације уручена је 29.децембра 2010. године ОШ"Радивој Поповић", односно дому за ученике у оквиру школе или интернату.
Директорка школе др Весна Наранчић захвалила се на бризи коју општина показује према установи којој је на челу и пожелела да се добра сарадња настави. "Управо испред себе имам допис којим ме обавештавају да многи трошкови прелазе на општине, тако да ћемо морати чешће да се виђамо", рекла је она, показујући налог за превоз и смештај, као и неке рачуне, који ће се пребацити у Нову 2011. годину.
А деца су се изузетно обрадовала великом ел-це-де телевизору са носачем, димензија 80 инча, који ће красити њихов дневни боравак. До сада опремљен мини портаблом...
"Сирогојно"


                                                         "Радивој Поповић"
Уосталом, о расположењу које је подигао долазак новог телевизора пред празнике, кад се дани вуку ако породице не дођу по децу и она остану у Дому, најбоље говоре фотографије... 

0 Коментари