С  А  О  П  Ш  Т  Е  Њ  Е
- Међународни научни скуп: „Љетопис Матице српске у Дубровнику“
Земун, Косовска 9, 24. 4. 2010.

            Матица српска дубровачка је обновила рад у Београду 2009. године, на стогодишњицу свога оснивања. Председник Извршног одбора, Марина Рагуш, организовала је Међународни научни скуп: „Љетопис Матице српске у Дубровнику“, на којем је 25. учесника приложило своје радове. Скупу су председавали: историчар др Момчило Суботић, др Веселин Ђуретић, историчар, проф. др Радмило Маројевић, филолог и проф. др Милош Ковачевић, филолог.
            За непуну годину, Матица српска дубровачка је у Београду издала 15 књига (фототипска издања) дубровачких и далматинских писаца, која су објављивана у Матици српској у Дубровнику, од 1909. до 1914. године. Међу њима су дела дум Иве Војиновића, Данила Петрановића, Вида Вулетића Вукасовића, Марка Цара, Саве Бјелановића и других – могу се набавати код Издавача „Мирослав“, Нови Београд, Гоце Делчева 14, тел. +38111/2970875, mirmi@eunet.rs.
            Марина Рагуш је уручила Плакету Матице српске дубровачке „Иво Војиновић“ - др Ирени Арсић, из Ниша, за научни рад о католичким и православним Србима Дубровника и Плакету „Милан Решетар“ - Медић Милану, за плодна и родољубива књижевна дела.
            Овај догађај је многе изненадио. Примљен је с неверицом, јер због запостављања дубровачке српске књижевности и њеног препуштања хрватској књижевности, мало ко зна да су писци и песници Дубровника остављали писмени траг да су Срби, иако су католици, и да своја остварења сматрају делом српске књижевности.
            Због ове непознанице, руководици Матице српске дубровачке су доживели, да им је ускраћена (раније планирана) просторија у Народној скупштини Републике Србије, а Синод Српске православне цркве се извинио организатору овог научног скупа, саопштивши да су сви чланови Синода заузети 24. априла 2010. године, те да ниједан од њих неће моћи да присуствује и благослови Међународни научни скуп: „Љетопис Матице српске дубровачке“.

0 Коментари