Ревија бадњака
У четвртак, 6. јануара 2011.године, као и 13 лета уназад, наложен је бадњак испред градске куће и унет у њу, с надом да ће наступити лепша и срећнија времена.
Праотачки обичај празновања Бадњег дана испред здања општине, ред је да то споменемо, враћен је у живот нашег града 6.јануара 1997. године, првог Бадњег дана под некомунистичком општинском влашћу.
Вратио га је, после 52 године забране, први вишестраначки градоначелник Земуна, наш суграђанин који овај свети дан већ осми пут проводи без породице и пријатеља у далеком Шевенингену, др Војислав Шешељ. Данас му се име чешће прећуткује, него помиње. Заборав је мода...
Но, одонда до данас сви градоначелници нашег "малог миста" поштовали су обичај: после Шешеља, Стево Драгишић, затим Владан Јанићијевић, потом прва дама председник општине Гордана Поп-Лазић, Славко Јерковић и 6. јануара 2011- млади напредњак Бранислав Простран. Почетком изборне 2008. године, поменимо и то, бадњак је испред здања на Магистратском тргу са Горданом Поп- Лазић, тадашњим председником општине, наложио ондашњи заменик председника Српске радикалне странке Томислав Николић, данас председник Српске напредне странке, о чему постоје фото и писани записи. Зато да се не заборави да историја никада не почиње од почетка који ми субјективно одређујемо. (Сасвим случајно сам дипломирала на Дилтају, опседнутом научним схватањем историјског света). Свиђало се то нама или не, људи и догађаји су увек у неком контексту.
У кабинету градоначелника, који је освештан далеке 1997. године, а потом у њега унета славска Крстовданска икона, из године у годину, из мандата у мандат свештеници земунских цркава светили су водицу, којом су потом кропили бадњак, а домаћин га налагао на ватру, џарајући да буде што више искрица, што више радости, среће и дечице, како народна веровања веле.








Традиционално ложење бадњака испред општине




Испред "Наје"






И крст је на своје место иза ограде вратио др Шешељ...


Ђаконије "Бомбоне" из Руме






Божићно бдење
И овог сунчаног и прохладног јануарског дана, пред великим окупљеним светом, председник општине Земун Бранислав Простран са својим најближим сарадницима, функционерима, одборницима, службеницима, гостима, пријатељима и грађанима је прописно и по верском протоколу наложио освештани бадњак и унео га у општину.
Била је приређена посна трпеза за све драге госте тога дана.
Традиционално се у Земуну Бадњи дан светкује и испред ресторана "Наја" преко пута главног улаза у Земунску општину. И овога пута се кувала аласка чорба у котлићима, ложио бадњак и кувало црно вино. Обичај су зачинили гости у сремачким  народним ношњама који су довезли чезе са упрегнутим атима. Призор од којег је застајао дах и подрхтавало срце у грудима. 
Све је било свечано на Бадњи дан у Земуну. Поздрављали се познаници, купци и продавци на пијаци љубили и честитали минуле и будуће празнике.
Реке наших суграђана тражиле су на Новогодишњем и божићном вашару у Господској улици божићне поклоне за најмилије. А сунце је блистало и није му успело да у једном истом дану отопи снег, који је најлепши зимски украс кровова и растиња.

0 Коментари