Усуђујем се да претпоставим да је ваљало потрошити буџет "насамо" током пратећег програма, јер на отварању 36. Међународног фестивала монодраме и пантомиме није било послужења, а ко је дочекао доделу Колајни иза поноћи 4.јула давно је био прегладнео и ризиковао здравље уз "Мекова" крилца и переце...

Но, како "Булдожер" Брецељ каже: "Ал` да почнемо из почетка", иако је извештај о трећем завршном дану Фестивала.

А почетак је недељно преподне у ресторану "Стара царинарница" где је у 11 часова промовисана књига позоришних критика Радомира Путника "Сенке минулог времена" у издању Позоришног музеја Војводине уз учешће Радослава Лазића, Иване Коци, Петра Зеца, Мирка Жарића, Предрага Милетића и самог аутора(што се, ваљда, подразумева, осим ако промоција није постхумна-али ипак пише у овогодишњем програму, одакле вас и информишемо).
Затим је професрока математике Маријана Ајзенкол другу годину показала блиске везе математике с театром у "Координантном систему", где су играле Ана Стојаков, Владана Баншевић и Теодора Илић.

Потом је одиграна симултанка између велемајстора Алисе Марић и учесника и гостију Фестивала.
"Фестивалски" део је настављен пантомимом Милоша Софреновића "М театар-Соло за три ума" илити Дијалози са Марселом Прустом. Утисак да су и текст и игра сувише апстрактни за укус публике Фестивала, потврдио је изостанак Колајне.

Вече је наставио Паоло Аватанео из Торина пантомимом "Дворска луда хвата лептире", која очигледно није оставила већи утисак на присутну публику, укључујући жири.


Сама сцена за "Медеју" носила је шпански потпис, али је четири лика у једном савршено преточио у монодраму Чилеанац Карлос Конча из позоришта "Ламорал" у Барцелони. Уносећи у лик Сенекине хероине лепезу осећања од љубави до мржње, беса и освете, Конча је подигао публику на ноге. Спој монолога и игре, пантомиме, изванредан декор и драматични амбијент направили су од "Медеје" ремек дело.





 Паузу између последње представе, девете изведене у три фестивалске вечери, попунио је "Дуо модерато" надахнутом свирком.



И тада је у име стручног жирија Слободан Бода Нинковић саопштио да је Златну колајну "Маја Димитријевић"  за извођење "Медеје" једногласно освојио КАРЛОС КОНЧА.
Златну колајну за пантомиму добио је Јапанац МАКОТО ИНОВЕ  за "Ричарда Трећег".
У име жирија публике, председник Ђорђе Аћимовић прогласио је за победника "Медеју", односно КАрлоса Кончу.







Испред жирија новоустановљене Награде за иновативност, председница Маја Волк је ово признање доделила Макоту Иновеу.


0 Коментари