Организациони одбор "Теслиног дана", прославе и обележавања 155-е годишњице рођења великана Николе Тесле, којим је председавала Олга Зорић, заменик председника Скупштине Градске општине Земун и у саставу Ксенија Узуновић, Горан Перуничић, Велимир Вукашиновић и Даница Симић, уписао је златним словима у традицију Србије наш град као први у којем се одржала целодневна манифестација псовећена Николи Тесли. Тиме се Земун, односно Србија придружила Филаделфији, Перту, Загребу, градовима који обележавају годишњицу рођења великана светске науке.

Сви поштоваоци дела великог Николе Тесле били су 10.јула у Земуну. Тако и, како наша фотографија показује, познати публициста Дејан Лучић.
Своје госте поздравила је најпре Олга Зорић, председница Организационог одбора "Теслиног дана". Она је истакла посебност ове маниефстације за коју је изразила жељу и наду да ће постати традиционална, подсетила да је Влада Србије дан рођења Николе Тесле прогласила за Дан науке и изјавила да ће СО Земун иницирати изградњу Теслиног торња у Србији, као и покренути кампању да се мосту Земун-Борча да име великог научника.
Пре званичног почетка свечане академије, земунски голубари су пустили белу голубицу за Смиљане, родно село Николе Тесле.
А после кратког обраћања чланова организационог одбора, емитован је филм Душана Синадиновића о Теслиним генијалним проналасцима. 
Сусрете теслијанаца у фоајеу Земунске општине обележила је срдачност. Многи су се овде и уживо упознали. У Земун је специјално за ову прилику допутовао из Словеније Живојин Жика Стевановић...
На Кеју ослобођења код Старе железничке станице могле су се погледати макете авиона, аутомобила и чамаца на бежични погон у организацији чланова Удружења ваздухопловне индустрије Србије.
По тропском дану, обележавање годишњице рођења великана настављено је у 20 часова испред куле на Гардошу наступом Културно -уметничког друштва "Никола Тесла".

Милица Кеслер из Теслиног музеја у Београду отворила је у Галерији Чубрило изложбу необјављених фотографија Николе Тесле, која је изазвала доста пажње.
Као и на почетку дана, књижевник Божидар Кљајевић казивао је Теслино родословље. Према истраживањима која је спровео, Никола Тесла је потомак Милоша Обилића!
А после Кљајевића, своје и стихове Милоја Поповића посвећене генију казивале су Мирјана Новокмет и Рада Лотина из КК "Иво Андрић".
Глумац Љуба Тадић извео је део монодраме "Тесла", окупљенима се у име Србије, србског народа у његове будућности обратила председница Организационог одбора "Теслиног дана" Олга Зорић, укључен је Телсин трансформатор и дан за памћење приближио је Србију преко Земуна Филаделфији, Перту и свим оним градовима који  већ деценијама славе србског научника светског гласа.
Како је на почетку манифестације у Теслино родно Смиљане, у далеку Лику из Земуна послата бела голубица, птица кјом је великан био просто опчињен, тако је "Теслин дан" закључен извођењем песме "Тамо далеко" којом је један од највећих и најсветлијих умова човечанства испраћен у вечност..
Бележећи коментаре присутних, једнодушне у мишљењу да су 10.јула у Земуну присуствовали историји којој је Олга Зорић помогла да и код нас сврати и буде убудуће сваке године, цитирамо и њен поздрав:"Срећан вам Теслин дан".

0 Коментари