Ако се не варам, седморица јужномериканаца је досада добило Нобелову награду за књижевност. Нисам проверавала, али се не бих изнемадила и да су све Нобелове награде у историји континента дболи само из литературе, то јест књижевности.
Последњих година једна од опсесија ми је постало ишчитавање дела нобеловаца како бих проверила чиме су то епохалним задужили жири и освојили најпрестижнију књижевну награду на земноме шару.

Остала ми је непознаница "тајна" Дорис Лесинг, јужноафричке списатељице необичног живота, џојсовског рукописа. Али, онда је моју веру у Нобела повратио Памук-наравно, не само романом "Зовем се Црвено". Читајући Хосеинија, проричем му је кроз пар година, ако овако настави.Ваљда је још млад.
А овогодишњи добитник, Марио Варгас Љоса, општепознат готово као Куељо-и тиме аутоматски на мојој листи популарних и "безвредних" пера, требало је да зађе у 76-у годину живота да би "заслужио" високо књижевно одличкје. Највише.
"Авантуре неваљале девојчице" је роман о вечитој љубави новог доба, а и историја и анамнеза сваке љубави. У свакој љубави један буде ~неваљала девојчица.
Шта рећи о таленту и занатском умећу Марија  Љосе? Да сам записивала јединствене метафоре, стислке фигуре, асоцијације и песничке слике, преписала бих цео роман. Уходан симболички жив језик, динамичне и логичне сцене које описује као да ствара синопсис или сценарио акционог филма, интелигентни увиди, закључци, хумор праве од последњех добитника Нобелове награде изузетног сликара стварности и света у којем живимо. Написао је један логичан и истинит роман, дубоку животну причу, која се током читања залива емоцијама и после склапања корица дуго носи.
Ја сам открила зашто су "Авантуре неваљале девојчице" рекордан број недеља најчитанија и најпродаванија књига. И идем даље. Прочитаћу све што је Љоса написао.
Кад се једном прочита, "Неваљала девојчица" се више не заборавља. Овај је роман класика модерног доба, дијагноза феномена који нам се свима догађа-љубави.
Између осталог, јасно ми је зашто је Љоса чекао и морао да дочека Нобелову награду.

0 Коментари