Д а Бог благослови пословног генија који је 1) измислио стопостотни начин да распрода све залихе пива на крају лета; 2) да опусти уз "хлеб и игре" (читај: пиће) и приушти вансеријски, незабораван и посећен карневал у светском Београду и 3)преживи језиву кризу ван сезоне (под условом да пиво такву има) и обезбеди услове за проиводњу. Знам да није час за економију.
Али,тај геније мора бити да је пивар.

Елем, неописиво ми је било жао што чак ни ја нисам стигла на свирку првог бенда, која је званично отворила 9.Београдски бир фестивал, "Шинобуса" из Новога Сада, већ, ухватила само реп њиховог наступа.Успела сам да препознам урбани, слушљиви вокал са њиховог првенца "Вагон за проветравање тунела", али за почетак је част учествовати на оваквој манифестацији. А "Шинобусе" тек чека будућност.
Гледало их је цигло, брат брату,и на моју и њихову огроооомну жалост, 15-20 мање-више случајних раноранилаца, као и Бенд Соње Бакић наредног дана, који је звучао фуриозно, док за Соњу, учесницу прве "Операције тријумф" под гаранцијом- нема зиме. "Свирала бих и за једног посетиоца. Много нам је важна прилика да промовишемо своје нове ствари, које ћемо ускоро и објавити"  - рекла нам је власница једног од три набоља женска вокала у Србији.

"Профурали"првих 30 година

Штафету је, после"Шинобуса" и Бенда Васила Хаџиманова преузео прослављени и широм  Југе позати "њу привитив" бенд Елвиса Џеј Ар Куртовића.Одлично расположени, у доброј форми, духовити, занимљиви, луцкасти и свежи "весели Босанци" извели су хитове који су настали у време заједништва с др Нелетом Карајлићем:  "Гузоњиног сина", "Хаила Селасија", "Недјељу кад је отиш`о Хасе" и све редом настале током протеклих 30 година.
Тада је на сцену изашао састав "МаНга" из Турске, вицепобедници  "Евровизије 2009", чији је рад, судећи по броју фанова и реакцији публике, код нас одлично праћен. Поред  гитаристе, све похвале заслужује бубњар,а ритам секција "МаНге" тешко да има премца!"МаНга" је извела жестоке нумере на турском и енглеском језику.

"МаНга" са многобрјним обожаваоцима


А онда је узаврело на Ушћу  у ишчекивању Иване Петерс и "Негатива".Мало су изневерили инструменти, али не и харизматична Ивана (све)моћног гласа и сјајног наступа. Рећали су се један за другим познати хитови овог бенда, док на сцену нису изашле звезде вечери "Рибља чорба". Власник сам њихове прве синглице "Лутка са насловне стране", имам своје фаворите  у "Чорбином" репертоару, али тешко да бих купила карту за њихов концерт. "Чорба" јесте феномен, али  за мене још више њени "навијачи", ретко ко има  оданију публику од прослављене петорке .Иако земља трештен,   Бора је успевао да докаже колики је професионалац, духовитошћу, распеваношћу, реванширајући се својим посебним фановима, који су се униформисали у мајице и мараме са познатим логом.
И опет, пех је наступити рано или касно,  а посебно после звезда вечери, после којих се огромна већина публике не да ничим задржати. Тако је прошао  иначе јако добар, екс "Рамоунс", Марки Рамоунс енд Блицкриг и Марк Најт, који је на бину "Белгрејд бир фестивала" ступио после некада јако популарног гитаристе.

"ОБИЧНИ" ЗА ПАМЋЕЊЕ

"Фејсбук бенд",победнике ФБ фестивала демо група, нисам успела да чујем и видим  18.августа, друге фестивалске вечери.
Опчињени  гласом Соње Бакић која ће морати да се напева до успеха као несиликонска плавуша, одслушали смо и упамтили интерпретацију мегапопуларне Заз, и ауторске "Интернет сајт", и "Do it out".
Може ли се ишта рећи о, као и увек, мајсторском наступу "седам најбољих тамбураша"и Звонку Богдану?

Млађу публику подигао је на ноге хип-хоп састав "Севдах бејби". Њихови хитови "Јохамбин" и "Хоћу само тебе" запалили су публику.

На ред су дошли Словенци из групе "Мањифико" и Ди Џеј Груви Мен. Звук лимених дувача близак Гучи, али  и  присутност бенда на нашим просторима, уз звуке популарног филмског чарслстона из "Монтевидеа"- "Само мало", дефинитивно су освојили публику Бир фестивала.


"SIMPLE MINDS"

Промакли су ми пре пет година у "Арени". Џим Кер енд Ко,одушевљени Београдом 2006.године,обећали су тада, и испунили свој завет да ће се увек радо одазивати на позиве из престонице Србије.
Пуни жара и елана, још једном усхићени пријемом који им је приредило око 200.000  људи "Мајндси" су сасвим опуштено и надахнуто свирали пола сата преко "квоте", у једином бису мали концерт. Поред стандардне поставе "дечацима из Белфаста" придружила се црна дама, изражених гласовних квалитета.
Расположени Шкот Џим Кер непрестано се захваљивао публици и Београду на фантастичној фестивалској атмосфери и отворио наступ песмом  "Far away". Уследиле су познате химне  овог популарног састава: Sacrify ,Mandela day, Celebrate, Love song, You will be there, Innocent, Don`t you ,Alive and kickin, а за крај "Belphast child"! Џим Кер није мировао на бини и после два сата ужарене свирке, шесторка се поклонила и, праћена овацијама, сишла са бине 9.Београдског бир фестивала.
(Приватно,(још)један сан ми се остварио!)
"Гоблини" и "Ортодос Келтс" остали су сасвим неправедно у термину који је већину посетилаца већ потрошио, али су се приказали у најбољим издањима.
Пратимо Фестивал и ноћас, од  С:А:РС. Извештај очекујте,највероватније сутра.






0 Коментари