После треће фестивалске вечери догодило се неколико пехова. Прво, нисам стигла на концерт С.А.Р.С., али су ми они који су били њихову свирку представили у најбољем светлу.

Успела сам да чујем жестоко прашење "Дубиоза колектива", страховите енергије и набоја. Јако ми се допао имиџ ових момака, који, видно, знају шта хоће и имају своју публику.  Ангажовани текстови са музичким мотором, дуго невиђена социјална (само)свест навели су ме да их с дужним поштовањем гледам и слушам. Околност је појачао изванредан пријем дела публике. "Дубиоза"  је у Београд довела своје  фанове.Они су познавали репертоар и њима захваљујемо на основним информацијама о овом, у најопштијем, неопанк колективу. Жестоко праше у два гласа, униформисани у жуто-црне "дресове".Један од два певача је блајхан, други "чироки", један је из Зенице,други из Сарајева и зову се  Адис Звекић и Емир Хасанбеговић. И таман кад сам хтела да се информишем о њима, са Јутјуба  уфасовах вирус који ми је угасио рачунар и појео фотке са Фестивала!
"Дубиозу" је сменио нишки "Кербер". Гале енд дружина певали су на плеј бек, озвучење је било грозно, али бројним фановима овог бенда ништа од наведеног није кварило уживање. И "Кербер" је одсвирао своје без права на"бис".
Затим је на бину изашао састав  најављен као најмлађи у Европи, из Швајцарске"Пламичци"или "The fires". Дечаци у белим оделима, узраста од 14 до 17 година коректно су извели рокенрол стандарде.
Одушевљени Београдом,Фестивалом, девојкама, својим домаћинима, изашли су нам у сусрет да направимо заједнички снимак, а добили смо на поклон непревазиђене швајцарске чоколадице и њихов промо материјал. Похвалили су нам се да у Цириху иду у школу са Србима са којима се добро слажу и друже.

      У наредних 45 минута наступила је група "Атомско склониште", јако популарна и слушана код нас. Све већи број пијаних у трећем  фестивалском дану није наговештавао ништа добро.
И док су  "Блуз брадерс трибјут" штимовали инструменте, до овог тренутка неидентификовани манијак ножем  је нанео  тешке повреде деветоро посетилаца фестивала, срушила се ограда на једну странкињу, у више туча које су  изазване највероватније под дејством  алкохола збринуто је   неколико    младих...Биланс ове злокобне  ноћи на прелазу из 19.у 20.август није,међутим,одложио Фестивал.А дани  пива и музике су се одужили.
Ипак, у суботње вече,чини се, из предострожности, из осећаја да баханалије (пре)дуго трају, гужве  као да су се мало смањиле.
Организатори су отказали "Елефтеријин" наступ, због, како сазнајемо,  ангажовања резервног певача.
Затим су наступили "Пигс,чипс и видеоклипс"из Хрватске,"Земља Грува", швајцарска верзија "Нирване" и Јура Стублић и "Филм".
Нови "Филмовци", Бана, Марио, Игор и Никола и вечити  Јура извели су старе и новије песме, а Стублић се доказао као велики миљеник београдске публике. Ређале су се "Нема живота од сјећања" до "Добрих вибрација",  којима је затворен   чудесни наступ  групе "Филм".
Публику је дигао на ноге екс гитариста "Шкорпионса" Ули Џон Рот својим изванредним наступом.
Вече су затворили БорисЛајнер "Поздравом Азри" и трубачи Дејана Петровића, прошлогодишњег победника Сабора у Гучи.
И  коначно, пето вече фестивала, поред учесника "Етар", "Емира енд фрозен камелс","Лолобриђиде",  Сање Илића  и "Балканике" и звезда вечери "Пилота" и Кикија Лесендрића, британског "Мајкла Џексона трибјут бенда"  Београдски бир фестивал  затворили су ди џејеви Маус  и Лапац.
Напорна пет фестивалска дана,у  којима је опијање, увек лакше и инспиративније  уз музику, узело  свој данак,опомена су организаторима да је пет ноћи узастопце можда превише за уморне, лаке на пићу и  бићу генерације Срба. Макар и по цену којег хектолитра пива залиха.
Јесмо видели звезде, али су и оне виделе нас.

0 Коментари