Mladi Janko Jovanovic iz Zemuna uspeo je da se sa svojim trubackim orkestrom na kvalifikacijama za najprestizniji svetski Festival trubaca u Guci, u kokurenciji od vise od 200 orkestara plasira u finale, medju 18 najboljih. U kvalifikacijama u Kovacici Trubacki orkestar Janka Jovanovica iz Zemuna osvojio je prvo mesto!Time se u 51.godisnju istoriju najveceg Festivala trube upisao i jedan predstavnik Vojvodine, Beograda i Zemuna, regiona za koji je karakteristicnija tamburica ili harmonika od trube.

Teze je nabrojati sta Janko nije osvojio: na zidovima restorana "Uzice" u Backoj ulici u Zemunu, koji drzi Jankov otac Predrag, pohvale, sertifikati, zahvalnice, pehari.
Janko je sa orkestrom dve godine uzastopce u Prijepolju u Kolovratu osvajac zlatne trube. "Guca je, ipak, svetski vrh", kaze Janko.
Iako nema ni punih 20 godina, Janko zavrsava srednju muzicku skolu "Kosta Manojlovic", odsek truba u klasi profesora Vedrana Nenadovica.  Ispekavsi zanat i znanje, nije mu bilo tesko da cetiri dana u nedelji putuje od Zemuna do Uzica, kako bi ucio od najboljih trubaca, osvajaca zlatne trube u Guci iz porodice Petrovic.
Po cemu se to razlikuje orkestar Janka Jovanovica od svih ostalih? Ma koliko samoukost gajila talenat, skola mnogo znaci, i Janko je oko sebe okupio uglavnom skolovane trubace, pocev od svog profesora.
Iako, ocigledno, sudeci po dosadasnjim osvajacima zlatne trube to nije i presudno, ipak mnogo znaci. Nismo znali da su svi samouki osvajaci zlatne trube umirali mladi, zbog neznanja duvanja, ma koliko to apsurdno zvucalo-tesko da je ijedan "spajao" petu deceniju zivota.
Ljubav prema trubi Janku je usadio njegov otac , uzicanin poreklom, gde zvuk ovog instrumenta ima posebno mesto. U Trubackom orkestru mladog Janka Jovanovica sastav je mesovit i cine ga majstori iz Zemuna i vanzemunci: tri flighorne, solo trube, cetiri tenor horne, bas-helikon, veliki bubanj i mali bubanj-dobos.
Koliko traju i kako zvuce probe ovog orkestra uverili smo se u poslednja dva dana, kada Janko nije imao vremena ni za fotografisanje, a Backom se orile trube. Cak i u novim okolnostima, neki nadobudni komsija, nadamo se jos uvek  neupoznat sa cinjenicom ko svira u "Uzicu", pozvao je juce policiju...zbog buke.
A mi, koji smo imali to retko uzivanje da slusamo Jankov usvirani orekstar, istinski smo uzivali, verujte nam na rec i priustite sebi to nezaboravno iskustvo pre nego postane zlatna truba Guce! Ispratimo svoj prvi i jedini zemunski orkekstar u Gucu kako je i zasluzio danas u 13 casova sa platoa ispred restorana "Venecija" gde ce nam prirediti koncert!
Janko sa svojim orkestrom kao apsolutno najmladji finalista otvara Sabor trubaca u Guci i nastupa 13.og u finalnoj veceri, kada ce 18 najboljih trubackih orkestara iz cele Srbije ukrstiti instrumente. Proslogodisnji pobednik Dejan Petrovic sa svojih 26 godina vazio je do sada za najmladjeg osvajaca "zlatne trube". Janko je, dakle, duplo motivisan.
Da osvaji "zlatnu trubu" 51.Sabora trubaca u Guci Orkestar Janka Jovanovica iz Zemuna pokusace pesmama "Jano mori" i :Urnebes kolom".
Zemunci kao i vanzemunci, jer smo svi u ovome zajedno, tri  nam je stvari ciniti:
  1. ISPRATIMO NAS OREKSTAR U GUCU DANAS U 13H SA PLATOA KOD RESTORANA "VENECIJA'
  2. PRUZIMO PODRSKU 13. AVGUSTA U GUCI
  3. MOZEMO POMOCI  JANKU TAKO STO CEMO GLASATI ZA NJEGA-PRATIMO INSTRUKCIJE JER CE OVE GODINE IZ GUCE BITI DIREKTAN TELVIZIJSKI PRENOS FINALNIH VECERI!
STO SE NAS KOJI SMO IMALI TU PRIVILEGIJU DA GA CUJEMO TICE, PRIZNAJEMO MU SAMO ZLATNU TRUBU I ZELIMO DA JE OKACI U "UZICU"!               
                                                                                                                                   Zemun info

0 Коментари