Европски дан јеврејске културе спонтано је обележен сада већ далеке 1996. године у Стразбуру да би се годинама уназад усталио у календару престоница барем 27 држава ЕУ.

Овај дан,који се у Земуну обележава шесту годину, издвајао је најнеобичније из јеврејске традиције и културе,па чак и специфичну националну кухињу.
Овогодишње обележавање Ервопског дана јеврејске културе под кулом на  Гардошу протекло је у знаку промоције књиге и изложбе "Праведници међу народима- Србија" у Галерији "Чубрило" у Кули Сибињанин Јанка, под покровитељством Ротшилдове фондације из Лондона, Клејмс конференције из Њујорка и Холандског фонда из Хага,значајну подршку Београдског секретаријата за културу и општине Земун
Аутори дела Милан Фогел, Милан Ристовић и Милан Кољанин дали су драгоцене податкео "праведницима", људима који су у најтрагичнија времена Холокауста, ризикујући сопствене и животе својих породица,спасавали недужне суграђане Јевреје.Израелски Кнесет је овим посебним нејеврејима доделио признање праведника.
У програму поводом Европског дана јеврејске културе у Земуну учествовало је и Српско-јеврејско певачко друштво, док  су итзложбу отворили и посетили амбасадор Израела у Београду Њ Е Јосиф Леви и председник Земунске општинеБранислав Простран сасарадницима.
Како сазнајемо, садржај Европског дана јеврејске културе чиниће деопредстојећих Дана културне баштине Европе у Београду.

0 Коментари