У оквиру општинског пројекта "Музичко наслеђе Земуна", за који је средства одобрио града Београд, а њиме руководила Марија Николић-Живковић, ученици шестог, седмог и осмог разреда ОШ"Станко Марић" у Угриновцима добили су изузетну прилику да сазнају више о себи и граду у којем живе.


Причу о народима који су пролазили кроз Земун и у његовој култури оставили трајни траг, звучни запис, одабранима је говорио Милан Игњатовић, и сам наставник ликовног васпитања у ОШ"Светозар Милетић" и члан популарног "Дуа Модерато". Са Јасмином Мимом Врбанић, која је вируоз на виолончелу изведене су арије многих пријатељских народа, које су их представиле у правом светлу:"Бојарка"-свечана песма која је отварала србске балове у 19-ом и почетком 20.века, "Свилен конац", Чочек, руске баладе, песме из Грчке, Румуније, Низамски растанак, Арабеску, арију из филма "Јована Лукина", Севдах коло, и, на самом крају Брамсову Мађарску игру.
Ђаци су уживали, као и извођачи и предавачи, руководилац пројекта Марија Николи-Живковић није крила задовољство. Многиу ученици заинтересовали су се за музичку школу, иако је готово 35 километара удаљена од Угриноваца. А најзадовољнији Милан и Мима, који су се у разговору са децом уверили да је пројекат итекако имао сврхе и да интересовање које су ђаци из Угриноваца показали обавезује да се слична мисија прошири и на друге средине и школе. Пројектом је, наиме, предвиђено да се музичко наслеђе Земуна звуковно представи и ученицима Земунске гимназије.

0 Коментари