Позориште лутака "Пинокио" било је мало да прими све оне који су 24.новембра 2011.године дошли на промоцију последњег дела трилогије "Откриће", "Сазнање" и "Спознаја" Душана Нинића.
Кроз промоцију је вешто водила Маја Инђић, док је домаћин скупа била др Олга Зорић.
На представљању најновије књиге Душана Нинића, а о делу великог Николе тесле говорили су осведочени поклоници проф.др Велимир Абрамовић, дугогодишњи директор Музеја Николе Тесле у Београду, Горан Марјановић и Војкан Станковић. Одломке из познатог текста Стевана Пешића "Тесла или прилагођавање анђела" казивао је драмски уметник Љубомир Тадић, који се такође прикључио разговорима о књизи.
Говорећи о великану светске науке, Веља Абрамовић је изнео чињенице да у Крунској 51 од 1956.године почива 60.000 докумената Теслине заоставштине, готово нетакнуте, са тајнама генија које је оставио свом роду и човечанству. Све су оне за добро света, али их званична наука минимизује. Недорасла, лажна и беспомоћна свештеница политике, иако на домак Крунске, катедра за електротехнику игнорише Теслу, тврди Абрамовић. "Добри духови напустили су САНУ онога часа када је умро последњи научник у њој, Милутин Миланковић"- казао је Абрамовић.


Абрамовић верује да је управо Тесла својим открићем душе космоса и његових тајни поставио свој србски народ поново у жижу тог истог света. Ова тајна није непозната најстаријим езотеријама, јер она поставља владавину духа и свесности на пиједестал који јој припада, на трон идеја истине, правде и слободе. Отуда злопаћења која су нас снашла.
Теслин генератор који емитује честице нове, другојачије енергије од досадашњих, познатих, приказао је његов велики настављач и поклоник Горан Марјановић. Најмању честицу енергије свесности коју емитује генератор, утичући на психу, расположење и јачање човекове енергије он је назвао теслијанумом. Променом фреквенција и "режима" рада (опростите аутору извештаја на лаицизму) Марјановић је из публике добио потврду дејства поменутих сила.
На ову причу надовезао се Војкан Станковић који је цитирао писање Меше Селимовића на тему страха. Станковић је изрекао да Теслина достигнућа ослобађају духовност помоћу свесности и отварају неслућено царство духовне слободе у којем нико не може бити тиранин. Прибежиште духа који је несавладив, неоробив и не да се порецима, ни владавинама. Ода честици свесности крунисана је Теслиним монологом у извођењу надахнутог Љубе Тадића.

Велики поштовалац Теслиног дела, али и, по мишљењу већине учесника промоције, најбољег драмског комада о Тесли, Тадић је подсетио на неке историјске чињенице. Да је председник србске владе Никола Пашић тридесетих година преплатио проналазак извесног Италијана Пирелија везан за уличну расвету у Београду, само да не би признао Теслину сијалицу, на пример. Да се Академија о Тесли и дан данас изјашњава као о "проналазачу" избегавајући оно "научник", да се на јубиларним извођењима "Тесле" у Народном позоришту јавно изражавало негодовање "жутих глава" и самозваних мудраца...али да Тесла живи, јача и упркос срамној и издајничкој идеји да се прослава јубилеја 150-годишњице рођења великана препусти Хрватској, а слављење Тесле свету, његово дело и у Србији укорењује и добија снагу и моћ култа....
Отворена је и трибина са публиком у којој су размењена мишљења у атмосфери апсолутне слободе, после чега је уследио коктел.
Преносимо мишљења неких својихс аговорника да овакве "духовне оазе" желе чешће у нашем граду. Јер, како је говорио и мислио Великан, "ништа се у космосу не догађа случајно".




1 Коментари