У вишедневној посети Србији, градовима у којима је Савез светских цркава покренуо велике и значајне хуманитарне пројекте, ових дана бораве представници бројних америчких невладиних организација. Они су ту како би се уверили у потребу улагања у одређене секторе, посебно тамо где су најугроженије маргиналне групе и најмлађи. Ту су и да би оне који спроводе програме питали шта им је најпотребније.
У Земун Поље у "малу школу" како смо је крстили, бројни донатори предвођени координатором Савеза светских цркава за југоисточну Европу и Балкан Виталијем Вороном и домаћинима, директорком ОШ"Бранко Пешић" Јованком Стојић, као и Агимом Ајром, председником Националног савета Египћана, гости су стигли 10.новембра 2011.године.
Видели су објекат, услове у којима ради више група деце и њихових родитеља, као и оне ван школе у којима живе, чули потресне људске приче и од свега виђеног сачиниће извештаје са предлозима како помоћи за своје централе у далекој Америци.
Само у "малој школи" у земун Пољу од септембра ове године описменило се око 60 деце, који ће школовање наставити у "Бранку Пешићу", као и близу 40 родитеља уз своју децу. Школовање до квалификације могу наставити кроз пројекат "Друга шанса".

Резултати седмогодишњег присуства ССЦ у овој образовној установи видни су на сваком кораку.
Поред донација које су упристојиле изглед и "мале" и главне школе, заживели су нови програми: "алфа" група, предшколска група коју је отворила ПУ"Др Симо Милошевић" бесплатно за социјално угрожене мале Роме до девете године, театар симпатичног имена "Шекспирове бебе", афирмисана и позната плесна група ГАБ(GUBB): Џипси урбан Балкан бенд...
У изванредној презентацији социјалног радника Јасмине, донатори су уживали, а после отворили дискусију у којој су отворено од својих домаћина затражили да им наведу шта би било најпотребније како би се побољшали услови за рад и образовање.
Било је речи и о "Другој шанси", великом и значајном пројекту описмењавања и дошколовавања одраслих, који, поред Министарства образовања и просвете финансира и ЕУ.
Утисак је да су гости ОШ"Бранко Пешић" стекли врло реалну слику о стању ствари, а "Земун инфо" као медијски партнер наставиће да прати све акције донатора.


Код Љубице на часу је увек занимљиво



Са много љубави осликан је зид у дворишту школе, који је оплеменио простор. Деца га пазе и чувају, овде су научила шта је лепо



0 Коментари