Od 114 organa državne uprave u Srbiji 39 njih nema zvaničnu internet prezentaciju, odnosno oko 34 odsto.
Od ovog broja 24 institucije nemaju svoj veb-sajt, a 15 ima svoje podsekcije na sajtovima nadležnih ministarstava, pokazuju podaci koje je Danas dobio od Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Na osnovu informacija državnih organa i uvidom u zvanične veb-prezentacije, Republički zavod za informatiku i internet počeo je, inače, izradu izveštaja o ocenama ovih sajtova, koji treba da bude upućen Vladi Srbije.
Među državnim organima koji nemaju prezentaciju na internetu niti na sajtu nekog ministarstva nalaze se Uprava za transport opasnog tereta Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, Uprava za biomedicinu, Inspektorat za rad, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, Republička direkcija za robne rezerve, Kancelarija Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, više od deset upravnih okruga i drugi organi.
U sklopu sajta Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede svoje sekcije imaju Uprava za zaštitu bilja, Republička direkcija za vode, Uprava za šume, kao i Uprava za poljoprivredno zemljište. Na sajtu Vlade Srbije prezentacije imaju Republički sekretarijat za zakonodavstvo, Kancelarija za saradnju sa medijima, ali i kabineti potpredsednika Vlade Ivice Dačića, Jovana Krkobabića, Božidara Đelića i Verice Kalanović. Inspektorat odbrane, Uprava za igre na sreću i Uprava za javni dug „smešteni“ su na sajtovima nadležnih ministarstava, odnosno Ministarstva odbrane i Ministarstva finansija.
Državna sekretarka u Ministarstvu kulture, informisanje i informatičkog društva Jasna Matić kaže za Danas da je zaključkom Vlade prošle godine usvojen dokument „Smernice za izradu veb-prezentacija organa državne uprave“, kao i da je svim organima državne uprave naloženo da u roku od šest meseci od donošenja ovog akta svoje nove ili već postojeće veb-prezentacije usklade sa smernicama i o tome obaveste Republički zavod za informatiku i internet. Kako dodaje, dokumentom je zadužen Republički zavod za informatiku i internet da u roku od dva meseca, nakon isteka roka, izvrši ocenu usaglašenosti veb-sajtova organa državne uprave i o tome izvesti Vladu.
- Ocenjivanjem je obuhvaćeno 114 organa državne uprave – ministarstava i organa u sastavu, posebnih organizacija, službi Vlade, kancelarija predsednika i potpredsednika Vlade i upravnih okruga, na osnovu spiska dobijenog od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Radna grupa je ocenjivanje usklađenosti izvršila u julu i avgustu mesecu ove godine, a ocene su u prvoj polovini septembra poslate na uvid i verifikaciju organima državne uprave, kako bi ocenjivanje bilo što tačnije, organi bili obavešteni o stepenu usaglašenosti njihovih veb-sajtova sa smernicama i dobili priliku da izvrše završne korekcije – objašnjava Matićeva.
Izvor: Radio-Televizija Vojvodine

0 Коментари