У складу са Уредбом Владе Србије о обнављању робних резерви меркантилне пшенице и кукуруза разменом минералног ђубрива КАН за жито, општина Земун обезбедила је простор у двема катастарским општинама, Батајница и Угриновци за њену реализацију.

Према проценама Министарства за пољошривреду у Београдском атару је у претходној години пшеницом и кукурузом засејано 19.052 хектара, те би, сходно роду који се може откупити за резерве од пољопривредних газдинастава овима следовало 550 тона тона КАН-а (азотног ђубрива).
На територији КО Земун и Батајница регистровано је 60 пољопривредних газдинстава, и првог, другог и трећег дана, односно 1,2, и 3.фебруара је захтеве месној канцеларији, односно асистенту саветодавцу Биљани Николашевић поднело свега осморо власника земље.

„Уредно смо позвали и обавестили телефоном све за које смо задужени са своје територије. Првог дана спровођења Уредбе примили смо четири, другог три и трећег дана једну пријаву.
Већина оних са којима смо контактирали користи друга ђубрива и сматрају да је министарство могло да понуди алтернативна у складу са ситуацијом на терену“- каже за „Земун инфо“ Биљана Николашевић.

Њена колегиница,  асистент-саветодавац Миљана Кисић ангажована у МК у Угриновцима има слична искуства.
„О тачном броју поднетих захтева вам не могу рећи, али од почетка акције лоше време беома, ако не и одлучујуће утиче на њену динамику.
Ових смо дана обавестили власнике 101 регистрованог газдинства, али и обишли и разговарали са 12 „пасивних“, који нису обновили регистрацију, тако да су упознати са садржајем Уредбе.
Међутим, примедбе су да КАН није најбољи за ове терене, да се више троши уреа и остала минерална ђубрива, којих нема у размени. Мислим да ипак лоше време и обавезе које имају да заштите род и стоку коју гаје, задржавају газде код куће“-рекла нам је Миљана Кисић.
Акција ће трајати до понедељка, 6.априла, а месне канцеларије ће дежурати током викенда пуно радно време.

Биљана Николашевић и Миљана Кисић су млади дипломирани инжењери пољопривреде који су пријавом на јавни позив Министарства прошли посебну обуку за асистенте саветодавце и ангажовани у једногодишњем пројекту, са више стотина својих колега.Њихова стручност није остала незапажена на терену, где су успоставиле одличан контакт са пољопривредницима из Земуна, Батајнице и Угриноваца.

0 Коментари