У време ручка, иза поднева, у недељу, 19.фебруара 2012.године, пловила и шлепове приковане ледом дуж Земунског Кеја протресла је канонада ледених санти, која је проузроковала хаос и њиховим власницима, у највећем броју, причинила мању или већу материјалну штету.

До трагедије је дошло кад су санте допловиле из Апатина и Новог Сада, пошто су претходно уништиле пловила и новосадску марину.

"Закаснило се с дејствовањем, а ниједан ледоломац није ушао у Дунав, сем два мађарска, која је после кратког времена опозвала Влада Србије"-тврде наши упућени саговорници са Земунског Кеја, морнари и капетани речне пловидбе, одрасли на Дунаву.

Трагедија се могла предупредити и права је срећа да нема људских жртава.
На једној од заробљених баржи на Дунаву, за 11 чланова посаде храна се се допрема хеликоптерима.

Попуацили су везови, ланци, сајле и на огромном шлепу СРД Земун. "Имали смо барем 80 чамаца у марини, којих више нема, однео их и самлео Дунав"-каже председник Друштва Топлица Радосављевић.

Даље уз Кеј, многи покушавају да спасу своје чамце.
Јахтинг клуб Кеј је под притиском санти огромне тежине (по више десетина тона) притиснуо "Сидро", "Маринеро" и околне ресторане на води. "МАринеро" је свучен са понтона. Данило Будимир, сувласник је већ ангажовао адвоката због причињене штете. "Ваљда је ово у нечијој надлежности, поред осигурања"-тврди Будимир док спасава свој чамац и готово беспомоћно посматра судбину "Маринера".
Узаврело је било јуче дуж Кеја ослобођења, на потезу од "Шарана" до хотела "Југославија" и даље.

Штета је несумњиво огромна.
Ледоломци су деловали на Сави и сличних случајева овом није било дуж савске обале.
Где су биле ЈП"Београдводе", капетани?
Зашто леда није ослобођена матица Дунава, која би повукла санте да се не гомилају дуж обале насуте смећем?

Има се кад, расплет ће сигурно трајати дуго.
Погледајте страшне призоре на нашим фотографијама насталим 20. фебруара 2012. године.

0 Коментари