Дуго нисмо гледали филмове. Учестале номинације за "Оскара" филмских остварења из претходне године намећу нам обавезу да себе и вас упутимо у значајнија дела настала у 2011.
Једно од таквих је и "THE HELP" Тејта Тејлора::Тејлора познајемо пре као глумца и продуцента; иако филм "The help" (непреводив израз) није његов режисерски првенац, први је који својим квалитетом, пуном сликом, темом и одличном причом, скреће пажњу публике и критике.




Филмска прича, заснована на новели Кетрин Стокет са којом је Тејлор растао у градићу Џексон у Мисисипију, обојена идолатријом 60-их година прошлог века,  овом делу даје печат америчких производа који су на најлепши начин прославили културу и обичаје с оне стране Атлантика. Подсећајући на неодољиви шарм "Америчких графита" или потоњих генерацијских прича из пожутелих албума какве су "Грозница суботње вечери" или "Бриљантин",   "Испомоћ" (Слушкиње) допуњују амбијент америчког југа и провинције у недавно доба.
Времена се за љубав и мржњу никада или врло тешко мењају, поручиће Тејлор у свом ремек делу за који ће вам требати не паковање, већ пакет марамица!
У јужњачки градић се с колеџа враћа девојка која има амбиције да нађе посао у новинама или издавачкој кући. Запошљава се у локалном листу, а по повратку кући чини јој се сумњивом вест да је њена дадиља  црнкиња напустила посао у  кући њених родитеља, а д аје о томе није обавестила.
У великом часопису пролази њен предлог да направи повест "слушкиња". Уредница тражи да сведочења и прича обесправљених "слушкиња" буде што више. Филм открива ужасну димензију економског ропства у коме живе жене дадиље, куварице, "испомоћ" за све у домовима просечних јенкија.
Делећи ризике, Скитер -одбачености у средини из које је поникла, црнкиње ропкиње да заложе животе за обелодањивање истине да чак и у 20. веку Американци не одустају од увреженог "расизма", она ипак објављује књигу о локалним приликама и причама. Истина ослобађа, поручује Тејлор кроз лик Ејбелин који је местрално одиграла Вијола Дејвис.
Кроз филм воде мега хитови овог времена. Леп за гледање, потресан, храбар и снажан филм, са јаким порукама, неће, верујемо, никога оставити равнодушним.



0 Коментари