У амфитеатру ОШ"Лазар Саватић" Пријатељи деце Земуна су и ове године окупили најбоље рецитаторе нижих и виших разреда основне и средњих школа на општинском такмичењу, који ће се даље пласирати на Градско такмичење 22.априла у Раковици.
У категорији рецитатора млађег узраста, прво место је освојила Дуња Милић, ученица 3.разреда ОШ"Мајка Југовића", која је одрецитовала песму "Замислите" Душка Радовића.
На градско такмичење пласирао се и Никола Милина, ученик 3.разреда ОШ"Лазар Саватић", који је одрецитовао песму Ранка Павловића "Рак лимар".
Трећепласирани је Влада Папрић, ђак 4.разреда ОШ"Петар Кочић" који је одрецитовао песму Милована Данојлића "Жагубица".
У категорији средњи узраст, односно старији основношколски узраст, Бојана Јанковић, ученица 8.разреда ОШ"Бранко Радичевић" која је одрецитовала псму Здравка Крстановића "Рушиоцу гробова на Косову пољу које путује" освојила је прво место, док је друга Маша Девић, 6.разред ОШ"Петар Кочић" са "Неповратном песмом" Мирослава Антића, а треће Тамара Величковић, ученица 5.разреда ОШ"Михајло Пупин" која је извела песму "Загонетка" Мике Антића.
Податак да је од 14 рецитатора, чак половина изабрала песму Мирослава Антића сведочи о изузетној популарности овог песника за младе. Посебне похвале добиле су и  Николина Савић, ученица 7.разреда ОШ"Соња Маринковић", која је извела потресну песму аутора новије генерације  Недељка Попадића "Најгори тата у граду" и Маја Бојић, ученица 5.разреда ОШ"Станко Марић", која је одрецитовала "класика" ове смотре, "Неповратну песму" Мирослава Антића.


У категорији средњошколаца, међу шест такмичара, стручни жири у саставу Светлана Сретеновић, Никола Протулипац и Синиша Убовић, сво троје драмски уметници, за најбољу су изабарли Невену Георгијевић,  ученицу 3.разреда Правно-биротехничке школе "Димитрије Давидовић", која је одрецитовала "Будући дијхалог" Симе Пандуровића.
За другопласирану је изабрана Биљана Ђурђевић, 4.разред Правно-биротехничке школе "Димитрије Давидовић", која је одреецитовала песму Зорице Савић "Ако ти не смета".
И, коначно, трећепласирана за градско такмичење рецитатора у Раковици у парилу је Ана Анђелковић, ученица 4.разреда Гимназије "Др Коста Цукић", која је одрецитовала "Срећну љубав" Виславе Шенборске.  

ПИСМО КОЈЕ НАМ ЈЕ ПОСЛАО СЕКРЕТАР "ПРИЈАТЕЉА ДЕЦЕ .ЗЕМУНА" МИЛАН ИЛИЈИН МИЦКО

 
                       ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ ЗЕМУНА                                                    
                         Цара Душана 57, 11080 Земун
                         Teл: 011/ 2617 625
                         E-mail: mickopdz@Eunet.rs
                         Матични број: 07082100
                         Шифра делатности: 9499
                         ПИБ 101541232
                         Рачун банке: Војвођанска банка
                                                             355 – 1034207 – 52

           март 2012.

Градоначелнику Београда
Председнику Градске општине Земун
“Биће правде на свету
И знања и лепоте
Деца ће спасти планету
Од мржње и простоте”
            Љубивоје Ршумовић                Буквар дечијих права
Деца су најлепше и највеће природно и друштвено богатство сваког народа, једино богатство које стално расте. Најважнији садржај детињства је игра. Игра је почетак сваког стваралаштва, кроз игру деца пролазе пут одрастања и сазнања, уз игру деца лепше и брже расту у здраве и добре људе.
           
Отворено писмо надлежнима, одговорнима, пријатељима и сарадницима, свим људима добре воље али и целокупној јавности!

Уважени пријатељи,

          Са жељом да се политички не злоупотреби у овом тренутку, јер се ставови свих политичких субјеката не разликују много и увек су само декларативни када су  у питању деца и млади и они који са њима раде.

Са жаљењем и дубоко повређен!

У време када Пријатељи деце Земуна обележавају 60 година постојања и непрекидног рада у корист остваривања дечијих права, осмишљеног слободног времена деце и младих и спроводећи велики број смотри и такмичења у областима дечијих културних и уметничких активности, налазимо се у готово безизлазној ситуацији, да нисмо у могућности да остварујемо програмске задатке.




ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ ЗЕМУНА је удружење са јако дугом традицијом, у Земуну је још 19. маја 1919. године основано Друштво за бригу и старање о сиротој деци, које је деловало у згради у чијим се подрумским просторима сада налазимо. Шездесет година непрекидног функционисања удружења, у коме се налазим на челу од 1984. године, нема редовне приходе од Градске општине Земун, а за различите програме у овој години смо упутили шест предлога и добили само 20.000,00 за Светосавски програм, или Града Београда (што би као удружење од јавног интереса требало да има), програме смотри и такмичења за основне и средње школе Земуна делимично финансирају школе јер је то њима важно, а сада су у току смотра рецитатора и Васкршњи конкурс, у којима учествује преко 2000 талентованих предшколаца, основаца и средњешколаца Земуна, за које је потребно обезбедити простор, хонорар за чланове жирија, дипломе и награде, МОРАМ да обезбедим средства јер је оно везано за рокове и не може се одлагати док ми град или општина не пребаце средства за програм који сам реализовао и делимично финансирао, а да не говорим о обавезама које имам према сарадницима који су свој посао поштено одрадили.
Удружење је од оснивања 1952. године па све до 1996. било финансирано из буџета општине Земун као веома потребна и корисна за развој ваннаставних активности са децом и младима као видом превенције негативних појава међу њима.
Престало се са финансирањем свих друштвених организација 1997. године одлуком тадашњег руководства општине Земун.
Поводом вишегодишње традиције у реализацији значајних програма за децу и младе, а на предлог Комисије за спорт и омладину Скупштине града Београда, Пријатељима деце Београда је Закључком градоначелника града Београда Број: 66 – 413 – 06 од 21. марта 2006. године први пут дат статус организације од посебног значаја за рад са децом и младима, потом је статус потврђиван Закључцима број 66-858/-Г-01 од 30.4.2007., 66-1597/08 од 24.04.2008., 66-1014/09-Г-01 од 08.04.2009., 66-1214/10-Г-01 од 27.04.2010 и 66-1121/11-Г од 16. марта 2011. године Овај статус подразумева суфинасирање годишњег програма у календарској години.
У октобру 2008. године када је један део надлежности и финансирања спуштен са градског на општински ниво, одржан је састанак са три представника градске општине Земун, који су се бавила буџетом и финансијама, састанак и на основу изнетих чињеница о томе колика је средства Град Београд пренео организацији Пријатељи деце Земуна у 2007. и 2008. години, усаглашена је сума од 1.200.000,00 динара потребних за 2009. годину. Даљим радњама у договору са градом о буџету за 2009. годину Пријатељи деце су добили 800.000,00 динара што је све пребачено, наменски утрошено и по траженом захтеву достављен извештај за правдање средстава.
Из непознатих разлога средства за 2010. годину, су била укинута, па после великих мука одобрена у буџету са износом од 200.000,00 динара, и веома тегобно исплаћена иако нису могла бити спорна јер се не очекује да се средства једном дефинисана могу изгубити, у 2011. години укупно је за тчетири од тражених средстава за 11 програма одобрено и уплаћено 167.000,00 динара.
Обраћам Вам се као професионалац који се готово цео свој живот бави радом са децом и младима, вероватно и са некима од Вас када сте били ученик неке земунске школе. Добитник сам значајних признања за свој рад, "Најбољима за рад са најмлађима", "Заслужни грађанин Земуна" за област образовања, васпитања и културе, "Најистрајнији омладински радник" 2010. године од Националне асоцијације практичара омладинског рада.
За Пројект Пријатеља деце Земуна, "Волонтери Пријатеља деце - Конвенција о дечијим правима" по Конкурсу Секретаријата за образовање из јуна 2011. године, са ревидираним буџетом који је уз пристанак смањен на једну трећину (147.000,00 рсд), за који је уговор потписан у октобру и по њему прва половина средстава требала да буде уплаћена у року од ПЕТ дана, а за који је тражено Менично писмо, па авансни рачун 13. децембра, када је Пројекат по плану већ био завршен, потом крајем године послато обавештење да доставимо извештај, што је и учињено 5. јануара 2012., како би одмах по почетку плаћања у 2012. години био уплаћен целокупни износ, на крају још и исправке, Картон депонованих потписа и Овере потписа, само да би се рокови продужили ЈОШ УВЕК 24. МАРТА 2012. ГОДИНЕ НИСУ УПЛАЋЕНА СРЕДСТВА.
Ја као професионалац који живи од свога рада нисам добио плату од октобра месеца, па нисам могао ни да оверим здравствену књижицу.
Због неплаћеног рачуна за електричну енергију за претходни месец од 13.644,48 РСД прете искључењем, па самим тим нећемо бити у могућности да планиране активности у корист деце и младих реализујемо у наредном периоду (Читалачка значка, Доситејево перо, Кратке драмске форме, Драмско стваралаштво, Такмичење група певача Смотра хорова основних школа, песничка сусретања и  многе друге).

Срдачно,                                                            
                                                             ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ ЗЕМУНА
                                                                        Извршни Директор
                                                                      Милан Илијин Мицко, с.р.


0 Коментари