У срцу нашег града, у пространој кући са негованим двориштем, у Дубровачкој 20 сместио се приватни вртић "Наше чедо".

Око 30 малишана узраста од две до шест година (и припремна предшколска група) ужива у скоро индивидуалном раду са пет васпитачица и две приправнице, на пракси за рад у првом црквеном вртићу у Шумадији...
Особеност врића је "комотнији" програм, неговање радозналости, тражење одговора на сва питања која дечја главица може да смисли. А, како нам објашњава Виолета Николић-Стрелец, директорка вртића, овде се доста полаже на упознавање са домаћим народним обичајима и традицијома. "А да би се  своји обичаји боље разумели, ваља их поредити са другима, како би се уочиле особености и разлике и тиме проширила толеранција", објашњава Виолета.
Већ две године ови малишани одржавају блиске конктакте са амбасадом Кувајта у Београду. Малим радозналцима су из амбасаде први пут када су показали интересовање, Кувајћани поклонили по три женске и три мушке ношње, и позвали их на Национални празник Кувајте који су прославили у хотелу Хајет, где су дечица из "Нашег чеда" са својим васпитачима били запажени и драги гости.
Једном месечно у "Нашем чеду" се викенд посвети упознавању са неком од пријатељских држава, народима и обичајима.
Тако је било и упетак и суботу, 6. и 7.априла 2012.године. У петак је малишане посетио заменик амбасадора Кувајта у Београду, господин Рашид, који је са децом ћаскао, смејао се њиховим питањима и досеткама и гостио колачима које је за малишане, њихове родитеље и васпитаче обезбедила амбасада.
У суботу је из амбасаде за малишане стигао егзотични оброк. Учили су како да направе мараме, делове ношње и плес сабљама, о националним преазницима, херојима и легендама ове пријатељске арапске земље. Заједнички снимак на којем су сви насмејани, говори више од речи.

0 Коментари