У галерији "Стара капетанија" 6.јуна  17.Земунски међународни салон карикатуре отворио је заменик управника Народног позоришта Бора Балаћ. Оснивач и директор Салона Бранко Најхолд је на самом почетку окупљене посетиоце обавестио да је овогодишња смотра скромна и "без закуске" зато што општина Земун није финансирала манифестацију, и упутио оне који имају нешто против "да своје незадовољство искажу испред општине".

На отварању Салона, сем члана Програмског савета Салона Предрага Прокопљевића, иначе запосленог у општини у Канцеларији за локални развој, заменика уредника "Земунских новина" и новинара (истих) Жане Живаљевић, није било представника општине.

Уследила је додела награда Салона: прву је нашем познатом карикатуристи Предрагу Кораксићу Кораксу уручила чланица овогодишњег жирија Салона уручила Дагмара Луковић из Пољске, другу Ивану Гађанском "другови" робијаш и милиционер, иначе маскоте Салона ове године уприличеног на тему затвора, трећу  није допутовао да прими Лука Лагатор из Цетиња, као ни Лех Древински и Клаус Питер, добитници специјалне награде Салона. Од ове године установљена је и посебна награда за најбољи дечји рад која је припала Јанку Земун Милинковићу из Баргама у Италији, који такође није допутовао да је прими у Земун.Ни награде, осим части, лауреати нису добили због немара земунске општине, како се пожалио директор Најхолд.
И без закуске и коктела на Салону је владала посебна атмосфера, посебно у одаји у којој је изложена пратећа манифестација, самостална изложба карикатура мајстора Коракса. Изложени су радови објављени у "Данасу", "Новом магазину" и "Слободној Европи" .
За "Земун инфо" Кораксић је рекао да му је награда драга, "али да је он специфични карикатуриста који не иде на конкурсе, већ ствара дневнополитичку карикатуру. Погледајте само карикатуру која је добила прву награду Салона, она као и све моје карикатуре, носи поруку. Ова: да су код нас на власти сецикесе и лопови".
Можда.
Међутим, сенку на овогодишњи Салон бацио је управо оснивач и директор Бранко Најхолд, који је "кривца" због сиромашког руха овогодишње манифестације нашао, како се чини, управо у једином финансијеру, општини.
Истине ради, вратићемо причу на "почетак".
Прошлогодишњи 16. по реду Земунски међународни салон карикатуре одржан је на једвите јаде, уз јавне јадиковке оснивача и директора због ускраћивања финасија манифестацији из Скупштине града Београда. Тада је општина одлучила да помогне као суфинансијер (јер није оснивач) и Одлуком о сталним манифестацијама у области културе од значаја за градску општину Земун од марта 2011.године, која је објављена у Службеном листу града Београда број 5/2011-03-11 Земунски међународни салон карикатуре уврстила у манифестације које ће и материјално помагати.
Именован је и нови Програмски савет за чијег је председника изабран Стојадин Миркуловски, а у састав ушли: Милан Јан, Драган Стојковић, Милан Јанковић, Милан Петровић, Драгољуб Милошевић, Војислав Васовић и испред општине Предраг Прокопљевић. Колико знамо, све сами успешни земунски привредници.
За претходну годину је, како сазнајемо у општини, Најхолд потраживао за организацију салона милион динара, али му је ове у јануару,  априлу и мају, кроз три транше исплаћено укупно 300.000 динара. О овоме постоји и сведочанство на званичном сајту општине Земуну (http://www.zemun.rs/cms/zemun-pomaze/sredstva-za-organizovanje-zemunskog-salona-karikature), датирано на 9.април ове године.
Како сазнајемо, последња транпша  од 100.000 динара уследила је 10.маја.
Можда није довољно, али је општина суфинансијер. Чланови Програмског савета Салона, познати привредници, колико нам је познато, без обзира на кризу, нису сиротиња, а Миркуловски је прошле године обећао јавно у микрофон, заједно са Миланом Јаном да неће дозволити да Салон угаси беспарица. Чему онда оволика повика на општину?


0 Коментари