Prva srpska društvena mreža www.fokus.rs je nastala entuzijazmnom  trojice prijatelja , patriota   iz različitih gradova Srbije  01.04.2011.godine a da  to nije bila prvoaprilska šala.

Tokom 2011 godine su zauzeli svoje mesto na sajber nebu , postali prvi na google-vom rangiranju,dostigli 20.000 registrovanih članova i 700.000 poseta sajtu . Dobili su priznanje za najbolji projekat u informatici od stane stručnog žirija Ilustrovane Politke na kraju 2011 godine, sa čime se ponose. Ne vole da ih porede sa facebook-om jer  ističu da svojim patriotizmom, mogu postići dosta toga ne ulažući puno materijalnog a ne žaleći svoj lični trud i zalaganje.  


Do sada je fokus od septembra 2011 godine uspeo da bude na google pretraživaču prvi, da okupi 20.000 registrovanih članova, sa dnevnom posećenošću od 5000 do 8000 hiljada  poseta, odnosno ukupnom posećenošću od 700.000 .

Pokrenuli su mnogobrojne opcije na kojima mogu da im pozavide
mnoge društvene mreže. Njih trojica naglašavaju da su želeli da Gokus kao prva srpska društvena mrež bude za nijansu drugačija i različitija od svih do sada poznatih u svetu.

Šta to nudi Fokus kao domaća društvena mreža ?

Pre svega otvorenost prema članovima fokusa jer su u poslednjih godinu dana slušali svoje članove i dodavali opcije i funkcije fokusa koje su članovi želeli a pored svih ističu:

 Moj Fokus kao jedna od najatraktivnijih opcija na Fokusu  gde članovi mogu izmedju sebe da dele informacije, video materijal,  slike,prezentacije a iste da komentarišu  i šalju poruke jedni drugima .

 Audio i video pozivi (nalik najpoznatijoj svetskoj kompaniji skype)  na koje su ponosni jer  slobodno mogu da kazu da su možda i jedina mreza ovog tipa u regionu, s  obzirom da mogu i konferencijski da uspostavljaju video pozive članovi  izmedju sebe a da i nisu prijatelji.

 Ćaskanje  ( chatovanje )  u realnom vremenu sa mogućnošću deljenja dokumenata  izmedju prijatelja u realnom vremenu .Chat na fokusu poseduje 11 dodatnih funkcija - video igrice, ,ručno napisane ili nacrtane poruke ,brisanje razgovora,vreme razgovora,dodavanje smeška ( tzv smajli ),audio video pozivi,posalji fajl prijatelju,podeli zajednicki dokument,blokiranje korisnika,i opciju prijavi ovaj razgovor.

Upoznajte Srbiju Zelja trojice fokusovaca kako vole sebe da nazivaju bila je da  edukativno utiču na omadinu i druge građane Srbije  pokrenuvši opciju na  Fokusu pod radnim nazivom Upoznajte Srbiju. Pokrenuvši je u poslednjih 2  meseca uspeli su zajedno sa članovima fokusa da postave 600 dokumenta  sa fotografijama o Srbiji , njenoj istoriji , kulturi , tradiciji , gradovima,  manastirima i odlikama . Na pitanje kada misle da će završiti upoznajte  Srbiju u glas odgovoraju za 3 godine kada budemo napravili jedinstvenu  enciklopediju o Srbiji na našoj Društvenoj mreži .

Blog je razvoj slobode mišljenja  i  upravo blog koji korisnicima nudi da mogu da postavljaju svoj pisani , video materijal ili slike da dele članovima fokusa i sa njima ostvaruju interaktivnu komunikaciju kroz komentare ili dodavanje novog teksta a to i jeste jedna od posebnosti fokusa kao drustvene mreže koja utiče na slobodu i razvoj opšte kolektivne patriotske svesti.

Fotografije - registrovani članovi fokusa mogu praviti svoje albume i deliti svojim priajteljima .Maksimalni broj fotografija u albumu je 3000 , s tim da odjednom se može dodati 100 fotografija.

 Fokus Biz -Pokrenuvši na Fokusu  opciju koju su nazvali Fokus Biz  sa željom da Srbiji ,regionu a onda i svetu pokažu pravu sliku poslovne Srbije .
 Na fokus je nephodno se registrovati , napraviti nalog kao i na svim drugim društvenim mrežama širiti prijateljstvo , i Srbiju van granica Srbije.
 Nismo zaboravili ni zabavu  na fokusu pa smo na jedan jedinstven način postavili i 43 najslušanije radio stanice iz cele Srbije.
TV program - kao jedna od novih opcija Fokusa  probno su pušteni u rad 26.05.2012 a planira se ubacivanje mnoštva domaćih i stranih TV kanala koji će moći da se gledaju uživo preko prve srpske društvene mreže.

 Zasto je važno podržati fokus kao domaću društvenu rmežu :


·            Zato jer Srbiji treba srpska nacionalna društvena mreža
·            Zato jer je neophodno promovisati Srbiju i srpsku privredu
·            Zato jer  nam je stalo do srpske istorije i tradicije
·            Zato jer želimo da kulturno i edukativno delujemo na omladinu
·            Zato jer verujemo da fokus može da postane nacionalni brend Srbije.

U eri razvoja društvenih mreža gde korisnici vole da svoje informacije dele međusobno kao i da sklapaju nova poslovna i privatna poznanstva, shvataju da će moći da budu onaj deo virtuelnog sveta Srbije koji će sigurno zadovoljiti većinu korisničkih prohteva i pružiti im nešto novo što druge mreže nemaju.
.
Znajući da je nebo interneta zaokupljeno društvenim mrežama , igricama i sličnim sadržajem osmelili smo se da budemo drugačiji uvidevši da je taj proces sproji ali u svakom slučaju za nas kreativniji, i bolji. Želja nam je da postanemo pozitvini deo društva koji će na ovakav način Srbiju pokretati drugačije s obzirom na kulturno , istorijsko , duhovno i materijalno bogatsvo naše zemlje koje smo spremni da predstavimo u najlepšem svetlu.

Fokus je društvena mreža , koja svojim korisnicima nudi i opciju da mogu obrisati svoj profil , što nije slučaj kod drugih.
Fokusovci vole da rade na unapređenju fokusa rekavši da treba samo gledati i pratiti šta će se sve to novo dogoditi na fokusu u najskorijem periodu
Radimo razvijamo se , menjamo se , a dokle ćemo doći videćemo a sve u zavisnosti od podrške i želja korisnika i članova fokusa.

P.S . Slogan fokusovaca:

DA SE OPUSTIŠ , I DA SE ZABAVIŠ NIŠTA POSEBNO, NE TREBA DA NABAVIŠ , DA TI U JEDRA DUNE VETAR POVOLJA SAMO JEDAN KLIK JE DOVOLJAN. FOKUS PRVA SRPSKA DRUŠTVENA MRŽA , NEMOJ DA PROPUSTIŠ DA SE OPUSTIŠ FOKUS.RS 

Dejan Kljajić, Zoran Ilić i Zlatan Knežević





7 Коментари

  1. Анониман20. 5. 2013. 11:05:00

    Ovo bi trebalo da bude drustvena mreza?Svasta.Opcija za cirilicu je komedija.nije valjda da vam je neko uzeo pare za ovo?

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман28. 9. 2013. 16:50:00

    Svašta.Odavno ništa diletantskije ne videh.

    ОдговориИзбриши
  3. Dakle, ovako: pošto će Beleške jedne Žane javno objaviti još jedan komentar Anonimusa (iako nepotpisane možda ne bi trebalo), ali da ne bude ikakve zabune, ogovoriću i na prethodni i na novu (očigledno) provokaciju.
    1. Fokus jeste društvena mreža. To znaju njeni mnogobrojni članovi. Možda ima još uvek funkcionalne manjkavosti, ali se neprestano traže rešenja koja će njihov broj smanjivati. Mreža, nacionalna, dobra i komunikacijska JESTE.
    2. Što se bloga tiče, nezavistan je i ne uzima pare ni od koga i ni za šta.
    Ne promoviše uverenja, nego se trudi da pokaže vrednosti, i isto tako, nevrednosti, na svoj način.
    Autori bloga ne plaćaju PTC.
    Čitanost je rezultat stvarnih poseta čitalaca, na šta smo najponosniji. Njihov broj je u trenutku dok ovo pišemo 39 686! Za neoune tri godine, bez ikakvih resursa. Osim fotoaparat i laptopa. Ponosni smo na ovaj rezultat koji smo napravili bez 100 grama kafe, osim reči zahvalnosti.
    3. Smatramo da Fokus nije diletantski, već naprotiv, daleko sadržajniji od mnogih pop društevnih mreža. Ali, to je već stvar ukusa. I nečeg možda višeg što se zove poznavanje nečega o čemu se donosi sud.
    Ako jedna društvena mreža sem kratkog četa nudi kviz, upoznavanje Srbije, kulturu, verski kalendar....Izvinjavam se što mi sa Zemun infa ili Beležaka jedne Žane to doživljavamo kao sadržaj.
    4. Mi nismo ni branioci ni advokati Fokusa, mi samo ga smao predstavili čitaocima i nastavićemo to da činimo i dalje, sa inovacijama na ovoj društvenoj mreži i svima ostalima koje se budu pojavile.
    5. Ponavljamo, iako Anonimus, istine radi, javnog mnenja radi, objavićemo još jednu njegovu (ili njenu) impresiju.
    Srdačan pozdrav i nastaviet da nas čitate!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман18. 10. 2013. 11:05:00

    Ako ne želiš da čuješ ili pročitaš ništa negativno o svom tekstu onda jednostavno onemogućiš komenatare ili tražiš JMBG i broj LK onog ko komentariše tvoj tekst i uživaš u sopstvenoj samodovoljnosti.Ako se oduševljavaš i pozitivno predstavljaš nešto što nazivaš srpskom društvenom mrežom i ne želiš da čuješ drugačiji stav,zabrani komentare ili traži da se pri objavljivanju komentara priloži i krvna slika i rodoslovno stablo.Inače,kakav si ti bloger takva je i mreža koju hvališ.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман18. 10. 2013. 11:06:00

    I da, čisto sumnjam da će ti sujeta dozvoliti da objaviš prethodni post.Ali eto,verujem da je i to moguće.

    ОдговориИзбриши