Naš mladi sugrađanin Nemanja Miltenović dobio je stipendiju i treći razred srednje škole završio u Americi, saveznoj državi Minesoti, gradiću Brajnerdu. Povlasticu da upozna Ameriku i boravi kod svojih domaćina u porodici, Nemanja je ostvario iz drugog pokušaja i prošao izuzetno zahtevan
Nemanja Miltenović sa svojim ponosnim domaćinima u tradicionalnoj maturanstkoj odori
test:od 400 prijavljenih učenika prvog i drugog razreda srednje škole sa minimalno vrlo dobrim uspehom u školi, nakon napisana tri eseja na engleskom jeziku za svega sat vremena i tačnih odgovora na otprilike 150 pitanja iz opšte kulture za 90 minuta, ušao je među šestoro izabranih iz Beograda.

Prošao je i treći krug-usmeni intervju i pisanje novih sastava. Zemunac Nemanja, đak OŠ „Sonja Marinković“ i potom IX beogradske gimnazije, svestrani odlikaš tako je prošao svojevrsnu školu za mlade lidere sa svojim vršnjacima iz celog sveta.

„Uslovi su bili izvanredni. Brzo sam se istakao i osvojio na konkursu nedelju u Vašingtonu, gde su meni i mojim vršnjacima iz celog sveta, Afrike, Južne Amerike, Azije predavanja o građanskim pravima i volontiranju držali najbolji i najiskusniji stručnjaci, koji su vodili predsedničke kampanje američkih predsednika“-priča o treninzima kroz koje je prolazio mladi Miltenović.
Kod svojih domaćina se Nemanja izuzetno dobro snašao. To je podrazumevalo dobre uslove i životni standard na zavidnom nivou, ali i samostalnost gostiju. Njegov drug iz Ukrajine, raspoređen u istoj porodici se nije najbolje snašao, te se pre vremena vratio u svoju domovinu.
„Ovaj boravak mi je mnogo koristio, jer sam naučio o različlitim dijalozima i sreo vršnjake sa svih meridijana, sa kojima sam razmenio znanje, iskustvo i utiske sa pređenih obuka za lidere“-priča Nemanja.

Pitali smo ga kako izgledaju američke škole. Odgovorio nam je da iako Brajnerd sa okolinom ima jedva 20.000 stanovnika, ima školu sa 2.000 đaka. Škola je bogato opremljena najsavremenijim učilima i nastavnim sredstvima, radi se i uči u specijalizovanim kabinetima, opremljenim video bimovima i smart tablama.
Škole u Americi pružaju ogromne mogućnosti đacima: na raspolaganju im je neograničen broj aktivnosti kojima se u velikoj meri posvećuju, usavršavajući ih. Jer je u Americi princip takav da što škola pokazuje bolje rezultate, od Vlade dobija više sredstava za razne aktivnosti. Zato njihove škole imaju timove za plivanje, bazene, sve vrste sportova i vannastavnih aktivnosti kao što su bavljenje muzikom u školskom orkestru ili horu, glumom i mnogim drugim. Nemanja se hvali da je sa školskim horom učestvovao na turneji po Minesoti.
Kakva je razlika u nastavnom procesu između naše škole i američke, pitali smo Nemanju. Odgovorio nam je da je naš program mnogo obimniji, ali apstraktan i ne znamo šta sa svim tim teorijskim znanjima u praksi, dok mladi Amerikanci sve uče praktično, u laboratorijama, te samim tim poseduju primenjivo znanje, što je velika prednost, smatra naš sagovornik.
Šta mu se dopalo?
„Recimo to što sam učeći američku istoriju saznao da im je ustav star oko 300 godina i poštuje se, zakoni se ne manjaju iz godine u godinu, iz mandata u mandat kao kod nas. Mislim da imaju objektivan pogled na ostatak sveta.“
Nemanja Miltenović je sa stotinama svojih vršnjaka iz beloga sveta izabran za obuku za lidera i volontera na projektima koji će imati za cilj poboljšanje uslova života lokalnih zajednica i sredina u koje se vraćaju.
„Imam ideje za svoj kraj i brzo sam isprednjačio, te dobio nagradna putovanja za Čikago, planinu Rašmor sa uklesanim likovima američkih predsednika“.


Na kraju školovanja, polaznici su dobili američke diplome, čiji će transkript biti svedočanstvo o završenom trećem razredu srednje škole. Nemanja će nastaviti školovanje na završnoj godini IX beogradske gimnazije, obogaćen velikim životnim iskustvom. Od mladog lidera s pravom očekujemo rešenja za mnoge ćorsokake i bezizlaze naše svakodnevice, daleko sumornije od one u kojoj je proveo školsku 2012-2013.godinu.

2 Коментари