Земунски међународни салон карикатуре "испит зрелости" положио је детектујући "Опасност! Корупција!" Година једног од пет најуспешнијих пројеката које је финансирала Краљевина Норвешка протекла је посетама свим српским срединама: Зајечару, Сомбору, Кикинди, Чачку, Херцег Новом, у којима је карикатура као својеврсни уметнички, шаљиви одговор на стварност проговорила на духовит начин на ову тему.

Ипак, централно обележавање 18.рођендана ове велике културне светковине, уврштене и у традиционалне културне маноофестације општине Земун, протекло је у нашем граду и, традиционално и уобичајено, у галерији Стара Капетанија.
Директор Салона Бранко Најхолд подсетио је на тешке године, које ће, како је изразио наду, остати иза. Кроз пројекте Салон ће тражити своју шансу да понуди смешне и духовите одговоре на најразличитије друштвене изазове.
Салон је отворио представник амбасаде Краљевине Норвешке Иван Кузмановић, иначе Земунац.
Поред поклона, добитницима прве награде Дарку Дрљевићу из Црне Горе, друге- Београђанину Ивану Гађанском и трећ- госту из актуелног Истамбула (Турске) Камилу Јавузу уручене су и новчане награде.
Током месеци трајања Салона у градовима Србије, најбољи карикатуристи света држали су радионице и предавања на тему корупције. У Земуну ће радионицу са основцима држати гост из Турске, који ће их подучити цртању.
Додељена је и награда публике, постхумно Украјинцу Јурију Кособукину, док је награду за дечју карикатуру освојио Јанко Земун Милинковић који се школује у Италији.

0 Коментари