Virtuozi iz Nemačke
Na imanju Porodice bistrih potoka na Rudniku 23.avgusta 2013.godine veselo, svečano, živo i vrlo razigrano otvoren je 12. Šumeks, festival avangardnog pozorišta i umetnosti. Organizator i domaćin Božidar Mandić podsetio je stotinak prisutnih gostiju, iz svih gradova Srbije i celoga sveta

(Nemačke, Poljske, Iraka, Hrvatske...)na "Šumesove" početke i posle kratkog skeča o tome šta je teatar otvorio veliku žurku koja je trajala do duboko u noć.
Manifestaciju je i ove godine pomogao Pokrajinski sekretarijat za kulturu.
Nije manjkala dobra atmosfera, sjajno raspoloženje i tolerancija.
Zato su prvo veče i dan potom protekao besprekorno, u nadahnutoj atmosferi.
Debatovalo se posle doručka na jutarnjem suncu na jednom  od proplanaka na Mandićevu temu "Revolucija radosti". Čulo se dosta zanimljivih mišljenja.
Potom je delove kultne predstave Stevana Pešića "Tesla ili prilagođavanje anđela", kao i stihove vanserijskog Srobljuba Mitića govorio nadahnuti Ljubivoje Tadić. Improvizujući "bis", osećalo se da je počastvovan produhovljenom publikom, sa kojom je uspostavio odlične vibracije.
Nezvanično saznajemo da su Rusi zainteresovani da se "Tesla ili prilagođavanje anđela" prevede na ruski jezik i iduće sezone Ljuba Tadić krene na veliku rusku turneju, polsle 255 izvođenja u zemlji i 500 gostovanja.
Tadićev nastup začinile su kapi kiše, koju je, kako je glumac primetio, "doneo iz Beograda".
U publici je primećen veliki pesnik Ljubivoje Ršumović, kao i režiser kultnog "Plastičnog Isusa", Lazar Stojanović.
U nastavku programa ovogodišnjeg "Šumeksa" Božidar Mandić je sa svojom četvoročlanom "bandom" polunagih ljudi izveo nemi performans u tradiciji, po mišljenju kriotičara u pokušaju, naivističkog bodi arta. Polunagost glumica nije izazvala sablazan, a siže skeča bi se mogao sažeti u teškom životu i sticanju plodova rada, čiji je smisao podeliti ih sa drugima. Mandić i banda su nagrađeni aplauzom.
U obilju kutlrnih događaja drugog dana Šumeksa izdvajamo izložbu radova Slobodanke Marjanović "Tragovi".
Dok su mnoge poznate ličnosti iz kulturnog života naše zemlje i šire smenjivale one koji su se pakovali za odlazak, višečlana akrobatska internacionalna grupa uličnih zabavljača na proputovanju biciklima od Evrope do Indije, vredno je uvežbavala svoje tačke. Ovaj nastup nismo dočekali, jer smo zbog drugih obaveza morali da napustimo Rudnik.
Veče je prema planu trebalo biti krunisano vrelom avgustovskom žurkom kao i prethodne noći.
Ostaje utisak da, bez obzira na svoje pomalo naivističke predstave o teatru, domaćin Božidar Mandić uspeva da održi magiju Porodice bistrih potoka koja i dalje krajem avgusta, ali i mnogim drugim tematskim povodima, privlači i regrutuje mladi i nešto stariju elitu.

0 Коментари