Od 1997.godine Zemun slavi Vozdviženje Časnoga krsta kao svoju gradsku slavu.
Protokol, davno ustanovljen, poštuje se i danas.
U devet sati praznična liturgija u Svetonikolajevskoj crkvi. Deli se najmirisniji bosiljak. On se danas unosi iz bašta i saksija i suši za predstojeće porodične slave, širi svoj opojni miris daleko...

U crkvenoj porti, godinama je tako, susreti prijatelja, svih koji ovaj dan slave, poštuju i žele da podele sa prijateljima. Za zemunce svakako poseban dan.
Crkvena porta puna je dece u narodnim nošnjama, ovoga puta iz KUD-a Branko Radičević. Direktor OŠ "Svetozar Miletić" Miroljub Ljuba Mosurović doveo je svoje đake na ovo veiko slavlje.
Posle liturgije koju služi Nj P vladika srpski Irinej uz sasluženje zemunskog sveštenstva, kojoj prisustvuju zvaničnici i narod, formira se litija. Časni krts predvodi crkvene barjake, redom ide opštinska zastava koju ove godine nose Gavrilo Kovačević i Dragan Matijević, članovi Veća opštine Zemun, gardisti, policija, predsednik opštine Zemun Dejan Matić sa saradnicima, opštinski funkcioneri, odbornici, zaposleni i građani.
Litije se kreću uobičajenom trasom: od Negoševe, Glavnom i Preradovićevom ulicom do Magistratskog trga. Na svečanom ulazu u zdanje Opštine, patrijarh sa svojim pomoćnicima lomi slavski kolač.
Zatim besedi o Krstovdanu: vremenu u kojem je Časni krst na kojem je Gospod postradao na Golgoti našla u Jerusalimu Jelena, majka cara Konstatnina.Kako je Konstantin, iako slabiji, primivši krst, pobeđivao svoje neprijatelje, o veličini vere i znalaju krsta, simbola stradanja u hriščana, posebno pravoslavnih....
Patrijarh je istakao da ga raduje povratak veri u Srba i da se Srbi moraju ugledati na Grke ili Ruse, koji svetkuju svete i po više dana u svojim hramovima.
Kao i svake godine, goste opštinske slavlje dočekala je bogata i puna trpeza. Iz godine u godinu posluženje kraće traje,a brojni očevici mogu da potvrde da je ove oboren neslavni rekord u brzini kojom su stolovi počišćeni...Tako je i nad ovo slavlje pala senka našeg specifičnog mentaliteta.


0 Коментари