U vreme kada je u Srbiji prosečna plata 550 evra (ko ima privilegiju da je prima), kad se kraj s krajem najčešće ne sastavlja, kada para niotkuda ni,  u našim školama je najvažnije pitanje gde će se i koliko će đaka ići na ekskurziju.
Za male i velike maturante se to pitanje uopšte i ne postavlja. Jednostavno, roditelje slomi, pa makar `leba nemali da jedu. Zar da se njihovo zlato ne oprosti sa društvom?
Taj "oproštaj" kod nas ima paprenu cenu.
Primera radi, trodnevna ekskurzija za Beč, sa smeštajem u predgrađu i bez ručka-inače u agenciji 115 evra, za organizovano đačko putovanje iznosi -350 evra! Stavite primedbu ako smete. Reći će vam kako moraju ovo, moraju ono, kao da će agencija taljigama da vozi svoje putnike i smesti ih pod šatore!
Srednjoškolci maturanti vode se u Pandorf, a za to im treba, bogami, najmanje još toliko koliko eksurzija košta. I ispadne tri dana-700 evra. Ne verujem da šeici, ili poslovne dinastije ovako široke ruke, ne hajući za konto, gaje svoje potomke.
Jedna (a verovatno i mnoge ili sve ostale)osnovna škola vodi uskoro decu na Kopaonik. "Upoznaj domovinu da bi je više voleo". U ime takvog rodoljublja ili patriotizma, aranžman koji podrazumeva vožnju do poznatog planinskog odmarališta i nazad, dva noćenja i tri dana košta 12.000 dinara! Dobro ste čuli: 12.000 dinara. Ili 4.000 dnevno.
Pubertetlije su na sedmom nebu, u jeku priprema. Roditelji u očaju. Jer je sve dotrajalo. Deca brzo rastu, a valja ih u pristojnom stanju poslati na planinu. Da se ne postide pred vršnjacima.
Sa četiri hiljadarke dnevno u slobodnoj prodaji , sigurna sam, ima porodičnih aranžmana. Retko ko može sebi u Srbiji da priušti takav porodični vikend, ukoliko ga ne izvuče u nekoj nagradnoj igri ili izgrebe na lutriji. I da je duplo jeftinije za male maturante, bilo bi mnogo. Iz prostog razloga što su agencije, koje ipak strepe hoće li napuniti zakupljene sobe, uz rizik, nude upravo toliko.
Ali za naše potomke sve što se parama može kupiti. Ostalo više nije ni važno. Ostalo nije ostalo.


0 Коментари