У ноћи између 18. и 19.јануара 2014.године грађани Земуна су организовано и поред Дунава, на Земунском кеју, уз песнике, песму, кувано вино и чај дочекали Богојављење. Ову већ традиционалну манифестацију је по четврти пут организовало Удружење грађана "Земунска прича" у сарадњи са Удружењем "CooltURA".
Програм је осмислила и водила књижевница Рада Лотина, вече пригодним стиховима и речима увеличали песници из Земуна и Чукарице, наступио је хор "Биљури" под уметничким вођством Вукице
Смиљанић, своје књиге "Сунцобран на Земунској ривијери" делио и потписивао Милоје Мики Јовановић-Земунолог, а музичку подршку обезбедио, као и три године уназад бенд "Музички воз". Више од хиљаду грађана окупило се да би својим комшијама честитало "Бог се јави" или отпоздравило "Ваистину се јави".
Сутрадан је светковање Богојављења и освећење воде обавио Његово Преосвештенство патријарх српски Господин Иринеј у најстаријој цркви у Србији Храму Светог Николаја Мириклијског, а потом су литије прошле Његошевом, Главном и Земунским кејом до понтона,, са којег је Часни крст поринут у воду, да би више од 370 пливача, међу којима и дечака и девојака, препливало 33 местра у славу Господа и новог рођења, симболичног крштења у Дунаву, земунском Јордану. Најбржи је био некадашњи ватерполиста, приватни предузетник Дејан Димитријевић који је Часни крст из воде већ држао у рукама два пута. Велику победу посветио је своме сину и Србији.
Богојављенско купање пратио је сигурно највећи број грађана откако се 17.годину овај обичај обновио. Исто тако, наступио је највећи број пливача. Температура Дунава је била око пет, а ваздуха око 15 степени.
Овогодишње Богојављенско купање Општина Земун је као организатор посветила свом великом, недавно почившем пријатељу Милану Надовези-Наји.
Новина је да ће поводом Богојављенског купања у Дунаву до Петровдана на Земунском кеју бити постављена нова бронзана статуа Богојављенског победника са Часним крстом у рукама у природној величини вајара Милорада Стајчића.
Носилац Часног крста 2014. Дејан Димтријевић-трећи пут
Први пут се пливало за Богојављенски крст и у Новом Саду, односно МЗ Сремска Каменица,. Литије је предводио и Часни крст положио у воде Дунава владика сремски Василије. Пливало се у више од 70 места, од Шар планине до Бања Луке, Охрида, Херцег Новог и Мелбурна.


0 Коментари