U zemunskoj galeriji "Ikar" 15.januara 2014.godine otvorena je izložba fotografija iranskih gradova i žena Irana.

U sklopu manifestacije "Dani Iranske kulture", a povodom godišnjice Islamske revolucije Kulturni centar ambasade Islamske Republike Irana predstavio je znamenitosti u Novom Sadu, Užicu i, u "Ikaru"-do 27.januara, u Zemunu.
Izložbu je otvorio direktor Kulturnog centra ambasade IR Irana dr Mahmud Šalui.
Podsetivši na sličnosti između naroda dveju prijateljskih zemalja, Irana i Srbije, zajedničkih korena i bogate istorije i prošlosti Persije, dr Šalui je pozvao sve posetioce da prate programe KC i obavezno posete Iran.
Na fotografijama u "Ikaru" izložene su znamenitosti Tabriza, grada koji ima Groblje pesnika, najveći zatvoreni bazar na svetu i neobično kupasto selo Kondovan, ali i mnogo drugih zanimljivosti. Na fotografijama Mašhada i Esfahana, velikih centara i turističkih bisera kojima ne odelovaju milioni turista iz celog sveta, prikazani su spomenici i monumentalne palate. Na izložbi se mogu videti biseri gradova Kašana, Jazda, Kermana, glavnog grada Irana Teherana, Širaz persepolisa, Rašta.
Tragovi drevne civlizacije Persije, odakle je ponikao prvi čovek i ostavio trag još u neolitu, vode do današnjih modernih centara sa bogatom istorijom i tradicijom, u kojoj dominira poštovanje prema naučnicima, umetnicima i stvaraocima i retko vojskovođama, odnosno carevima.
Iran je danas zemlja sa 85 odsto pismenosti. Na Iranskim univerzitetima školuje se 3.850.000 studenata, među kojima 58,8 odsto devojaka.
Iran je, kao i visokorazvijene države Zapada, u orbitu lansirao svoj veštački satelit.
Među 10 je najrazvijenijih zemalja u tehnologijama i informatici.
U okviru "Dana Iranske kulture", fotografije gradova i žena Irana u obavljanju svakodnevnih obaveza već su obišle Novi Sad i Užice, a povodom obeležavanja godišnjice Iranske revolucije.

0 Коментари