U najstarijoj biblioteci u Srbiji, Zemunskoj "Sveti Sava" 10.januara 2014.godine, i to prepunoj znatiželjnog sveta, pisaca, umetnika, kritičara, kulturnih poslenika i javnih ličnosti, predstavljena je monografija "Monografika"
o delu dugom šest decenija Dragana Rumenčića.
Velikog crtača, nadahnutog slikara i uvek angažovanog karikaturiste, "mislioca i džez pevača", kako će ga predstaviti Lale Bojičić, dugogodišnji prijatelj i kolega.
U izuzetnoj, vedroj, raspevanoj i šaljivoj atmosferi, svojim aformizmima je otapao brige svagdašnje pretvarajući ih u zaglušujući smeh Karlo Minić.
I na kraju, sasvim ozbiljno, detaljno i analitički je o delu poznatog Zemunca govorio Radomir Putnik.
Služile su se neobično živopisne "vanilice" uz tamburašku svirku, dok je "Rumeni"  potpisivao "Monografike", koje su se ovom prilikom prodavale po promotivnoj, duplo nižoj ceni od one koja će važiti u knjižarama (umesto saveta da je kupite).
Listajući ovu obimnu i sadržajnu "Monografiku" poznatog umetnika u izdanju Udruženja "Panonstars" uočavamo već na prvi pogled prepoznatljivu estetiku vrhunskog majstora.
Izdanje ilustrovanih korica na sasvim solidnom papiru otvara fotografija autora iz mladih dana, prvi crteži vinjete, "uvodnik" Miloša Bandića, portret umetnika, svaka strana obilno i bogato ilustrovana Rumenčićevim vrcavim idejama prenetim u nezaboravne dosetke karikature.
Nagrađivan, hvaljen, jedan od zemunskih đaka osnivača zemunske škole karikature sa Koraksićem i Prokopljevićem, Rumenčić se izdvajao po svom ogromnom slikarskom talentu. Pored samostalnih izložba karikature, izlagao je i slike. Neke od njih se mogu videti u sjajnoj štampi "Monografike".
"Monografika" nije samo priča o šest decenija Rumenčićevog rada i stvaralaštva. Ona prati i prijatelje s kojima je delio puteve, te su tako mnogi veliki karikaturisti u brojnim zgodama prikazani na zajedničkim fotografijama, koje su posebna vrednost izdanja koje mora imati svaka kuća ukoliko pretenduje na to da prati savremeno domaće stvaralaštvo.
Smeli umetnik, hrabar mislilac, satiričar, humorista i podsmevač nakaznostima naših doba, Rumenčić daleko kuražnije od svojih kolega kombinuje tehnike u efektne kolaže fotografija, dokumentaristike, sočnih, životnih fragmenata uvezanih poentirajućom linijom njegovog škriputavog pera. Njegov nerv za prostor, pokret i perspektivu prevazišao je arhitektu, a njegovu karikaturu učinio bezvremenim ogledalom "karaktera" univerzalnog, koje boje njegovi bezimeni, ali prepoznatljivi junaci.
Likovni hroničar rodnog grada, osobene gajene i urbane estetike, Rumenčić će ostaviti najlepše zapise kula, kućica, brda i simbola njegovih.
"Monografika" će vam, verujem, nadam se i očekujem, često bivati ona neophodna uteha, kada se zaželite smisla. Jer lepota koju je sakrila u sebe će vas uvek iznenađivati. Pogled Dragana Rumenčića, uvek sa distance, ali unutra, vedar i obojen, popravlja "kvarove na mozgu", kako se jedna od samostalnih izložbi njegovih karikatura iz 1992.godine zvala.
Avangardan, bez predrasuda za pomeranje postojećih granica, Rumenčić je riznica, znalac da fokusira javnu pažnju na sebe. On iz nje ne izlazi. Okuplja uvek novim i drugojačijim, iznenađujućim, na šta nisu svi spremni.
I "Monografika" je tako, upoznajući nas sa Draganom Rumenčićem gotovo u potpunosti, uvodeći nas u sve njegove faze, ukrstila pera mnogih koji su ga kroz stvaralački život (kao da onaj drugi nije ni imao) pratili.
I ovoga puta okupljajući, ali i iznenađujući nedovoljno upućene u njegovo delo, Rumenčić ushićuje. Za "Monografiku" je ovo bio i pravi i poslednji čas. Sjajno delo o još sjajnijem autoru, uomo universale Draganu Rumenčiću.
Svaka čast izdavaču za delo koje otvara 2014.godinu, ali koje će je, verujem, i obeležiti kao vredan i zaslužan izdavački poduhvat.

0 Коментари