Испред спомен бисте вечно младом песнику, једног од највећих које је Србија икада имала, Бранка Радичевића у Градском парку у Земуну Клуб матичне културе са пријатељима из бројних земунских удружења обележио је 190.годину од рођења симбола младости.

Пред бистом коју је урадио некадашњи професор Земунске гимназије, академски вајар Милан Бесарабић, а која је 2003. постављена на улазу у Градски парк, кратко се окупљенима обратио председник Клуба матичне културе Земун Светозар Љубинковић. Он је подсетио да Бранко опомиње да се његов дух, дух младости мора сачувати у Земуну. Да је Земун некада, 1921.године имао фолклорни клуб "Слога", који је 1963.године прерастао у КУД "Бранко Радичевић" и траје под изузетно тешким условима до дана данашњег.
Управо то Друштво младих које је имало своје место у "Црној маци", одакле ће бити исељено, да би се у просторије КУД-а уселила Земунска библиотека "Свети Сава", гајило је и неговало дух непомућене младости.
"Нисмо питали ко је одакле, ко је ко, било нам је важно само какав је и тако смо свугде у свету били радо примани и проносили славу Србије и свога града Земуна"- подсетио је на дивне дане један од оснивача КУД-а "Бранко Радичевић" Пера Војводић.
"Пре десет година, када смо, по пројекту Јованке Ђорђевић, наше суграђанке која је тада радила у Заводу за заштиту споменика на овоме месту поред бисте предвидели и амфитеатар, отварању споменика присуствовали су многи значајни људи, али и ђаци Земунске гимназије, велики и славни хор. Данас је добро што нас је и оволико. Али да барем то окупљање има неког смисла: сачувати дух Бранка Радичевића, дух младости у нашем граду, и обнављање Друштва младих"-рекао је на годишњици Драган Стојковић.
Чланови ансамбла КУД-а "Бранко Радичевић" отпевали су "Бранково коло" и једну игру.
Од Иванке Вујичић сазнајемо да је само питање дана када ће синагога отказазти гостопримство једном од најпознатијих КУД-ова, а где ће када их задеси ова судбина, са правоснажним решењем и привременом мером о враћању у матичне просторије у којима је данас Земунска библиотека-једноставно не знају...


0 Коментари