Велико је питање шта нам се заправо догађа. Зашто се небо оволико наљутило на Србе?
-Не бих се смео заклети да ли је оволико невреме природно...-са сумњом, непотврђеном, одговара на моје питање да ли је могуће да је балканска катаклизма произведена Харп системима-могуће из Бељине код Барајева, или, чак, онима са Аљаске, наш познати стручњак Д.М.М.
И није се шалити с тим. Није време за сензационализам. Велика је ово несрећа.

Општински кризни штаб за ванредне ситуације као што је овогодишња поплава, предвођен председником општине Земун Дејаном Матићем, замеником Дамиром Ковачевићем, потпомогнут чланом Већа Града Београда Стевом Таталовићем и комплетном руководећом поставом, свим члановима општинског већа, комуналном инспекцијом, механизацијом ЈКП "Београд пут" готово је непрестано на терену, тамо где су људи најугроженији.
Јуче, 15.маја 2014.године одронио се бунар и део дворишта куће на Ћуковцу у улици Василија Васиљевића. Готово десет кубика леса који се одронио на кратко време непроходан пут је уклоњен, а металном шипком спречено даље подривање темеља куће, чија је даља судбина поптуно неизвесна. Стево Таталтовић и Бојан Бајагић договорили су са оперативцима ЈКП "Београд пут" да се вода каналима развезе на другу страну, како не би угрожавала ни кућу, ни пут који води испод ње.
Чланови Општинског штаба посетили су управу Предшколске установе "Др Симо Милошевић" и у канцеларији директорке Јасмине Станојковић-Боуали затекли кофе у које цури вода с равног крова. "На сву срећу, процурио је само овај део"-рекла нам је директорка и повела нас у јасле и поткровље, где су дечица безбрижно спавала.
Угрожен је једини објекат "Патар Пан" у Батајници, из чијег дворишта цистерна испумпава воду, а током  викенда се очекује слабљење поплавног таласа.
Вода је на њивама дуж ауто-пута у Добановцима и Угриновцима тешко оштетила младе засаде кукуруза, класало жито, повртарске усеве и воће, чак и путеве. Дугачак је списак улица коеј су поплављене у Угриновцима. Тврдокорни састав тла тешко упија воду, а киша је сувише упорна.
Од Угриноваца до Бусија тешко је наћи проходан прилазни пут до насеља. Тешко је разлучити ко је кривљи за тешку ситуацију: поплављене њиве и окућнице, прилазни путеви, дворишта, киша или човек. Јер, док је лило као из кабла, багер је на једвите јаде и уз много отпора крчио канале који су потом воду одводили барем даље од кућа и прагова.
Врло је тешка ситуација у Шангају, делу нижем од пруге у Батајници. Домаћинства немају струју, многи ни телефоне, излиле су се отпадне воде и угрожавају водовод.
Председник општине, његов заменик и руководство општине Земун обишло је полављене куће у Посавској улици у Батајници-канали слабог капацитета не могу да прихвате сву атмосферску воду и одведу је до оближњег, недавно прочишћеног канала.
Ништа боља ситуација није ни са каналима на почетку насеља Колонија Б у насељу Батајница. Због такве ситуације закрчење је настало у улици Пуковника Миленка Павловића код броја 117, одакле је у хотел "Национал" привремено исељена на сигурно трочлана породица Милета Егленџије. Огромна вода слила се код бензинске станице "Кнез петрола".
Постоје можда скупа и у елементарној непогоди тешко остварива решења, док се за радове не стекну услови. Како се вода скупља из центра насеља управо у овом делу, те су исти станари били поплављени и пре четири године, требало би испод асфлата прокопати канал за одвод преко пута. Штета је већ направљена и остаје да се нешто озбиљније предузме када се вода повуче.
У "Националу" је збринута и Марица Ђорић из Нишке улице, чија је кућа поклекла пред обилним падавинама.
Угрожени су и делови насеља Алтина, вода прети ОШ"Сава Шумановић" и нижим деловима, а језера се стварају и у насељу Палви хоризонт, као и у нижим деловима Земун Поља.
Ситуација се прати.
Земун се припрема за прихват расељених Обреновчана.
Апелујемо на солидарност са људима у невољи.

0 Коментари