НЕДЕЉА КУЛТУРЕ ЈАПАНА У СРБИЈИ, посвећена хуманости, за жртве и угрожене поплавама у Србији, почела је богатим програмом 27.маја 2014.године у новим просторијама "Кинотеке" у Узун Мирковој 1. Кихачуро Нишура и сликарска колонија "Широка стаза" отворили су изложбу паравана, кимона, лутака, oригамија, манга стрипа...

Следећег дана у просторијама "Кинотеке" председник Удружења "Широка стаза" Бошко Ђуричковић одржао је предавање на тему "Јапан и сарадња са јапанским уметницима", а у наставку вечери одржана је радионица оригамија Удружења "Сакурабана".
Наредног дана одржана је радионица манга стрипа и предавање Удружења "Сакурабана".
Амбасадор Јапана у Србији, господин Масафумо Куроки изразио је огромно жаљење због катастрофалних поплава у Србији и истакао да Јапан неће заборавити своје пријатеље у невољи, исто онако како је Србија без размишљања прискочила у помоћ Земљи излазећег сунца коју је 2011.године захватио незапамћени цунами.
У наставку вечери група "Сакура но Ки Даико Србија" демонстрирала је познату јапанску вештину ударања у буњеве, а песме на јапанском извео хор и солисти Осме београдске гимназије.
Мајстор икебане и калиграфије Кихачуро Нишира приказао је ове две врхунске дисциплине духа и уметности из његове домовине.
Јошио Ватанабе свирао је на јапанској фрули шинобуе самурајске победничке песме, док је Јахаги Кумиказу извео самурајски плес мачевима.


0 Коментари