У свечаној атмосфери, пред више стотина грађана, у организацији Удружења грађана
Батајница, под покровитељством општине Земун, и уз помоћ великог броја фирми, појединаца, организација и јавних личности, у батајничком насељу "Економија1" спомен чесму деци настрадалој у НАТО бомбардовању 1999.године открили су заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић и председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац.

Несвакидашњи догађај је 6.септембра 2014.године на спортском терену који носи име мале Милице Ракић из Батајнице,
симбола деце пострадале у операцији "Милосрдни анђео", окупио  децу, родитеље, званичнике, писце, глумце, сликаре, вајаре и грађане. Био је ово свакако догађај који ће се дуго памтити.
Трећи споменик у част страдалој деци, спомен чесма, дуг је невиним жртвама ратова који нису штедели ни Српчад. Поред Чукур чесме, успомене на убиство дечака Саве Петковића 1862.године под Турцима, крагујевачких Шумарица 22.октобра 1942.године, ово је нови знамен, надамо се, последњег пострадања најмлађих.
Подсетимо да је споменик Милици Ракић у Ташмајданском парку уклоњен, а то је, како је на тужном догађају у "Економији 1" рекао велики српски песник и председник Организационог одбора за изградњу спомен чесме Добрица Ерић "једнако злочину НАТО убица". Исправљајући и негујући дужно сећање, више београдских удружења грађана, под заставом Удружења грађана Батајница, уложило је огроман труд да саграде спомен чесму у знак сећања на 81 невину жртву НАТО агресије.
Дан сећања отворила су деца: Анђела Павловић из ОШ "Петар Кочић", Марија Продановић из ОШ "Марија Бурсаћ" и сјајни рецитатор Влада Папрић из "Петра Кочића", који је врло емотивно изнео стихове Душана Матића "Успаванка за млађе од 20 година".
Познати појац Љуба Манасијевић.надахнуто је отпевао "Востани Сербие", стихове великог српског просветитеља Доситеја Обрадовића, старе два века.
Затим су заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић и председник СО Земун Ненад Врањевац открили спомен чесму на којој су уклесани стихови великог песника Добрице Ерића:
"Чико, ја тебе гледам с неба
и видим те на црној птици
ја сам онај мамин цвет-беба
који си убрао у Батајници.

И да ти кажем само још ово
па иди и заборави ме
мама ће да ме роди поново
и даће ми још лепше име".

Управо како је и било. Миличина мајка родила је Анђелу....

Ненад Врањевац подсетио је на будућност у којој неће бити страдања најмлађих.
Сликар и вајар Ненад Бојичић поклонио је оцу мале Милице, Жарку Ракићу рељеф какав је уклесан у спомен чесму невиним жртвама НАТО бомбардовања 1999.године.
Председник Организационог одбора Отркивања спомен плоче деци страдалој у НАТО бомбардовању Добрица Ерић прочитао је једну од својих песама посвећених малој Милици Ракић из Батајнице. Поред тога, новом песмом посвећеном дечаку с Косова и Метохије подсетио је на страдање расељених, које траје.
У програму је учествовала и позната глумица Ивана Жигон, која је са "Косовским божурима" у 150 наступа подсећала на малу Милицу Ракић.Потресно је одрецитовала стихове Радомира Милића посвећене Милици.
Стихове Лазе Костића и Мике Антића одрецитовао је и новосадски глумац Никола Симјановић.
Председник Удружења грађана Батајнице Зоран Самарџић је песнику Добрици Ерићу поклонио монографију "Шумадија" и карикатуру Миодрага Миге Самарџића. Ерић се захвалио на части "што је данас био на овом светом месту".
У наставку меморијала ансамбли КУД-а "Батајница" извели су кратки рецитал о српским именима и игре из свих крајева Србије.
Откривању спомен чесме деци страдалој у НАТО бомбардовању 1999.године присуствовао је и некадашњи министар за Косово и Метохију и високи функционер ДСС др Слободан Самарџић, члан Градског већа Београда Стево Таталовић, прваци земунских удружења, привредници и донатори.
Да штуром репортерском запису не бих ускратила лични став: лично се осећам боље што се велики догађаји сада већ наше савремене прошлости не заборављају. Сећање је најмање што дугујемо невиним жртвама. Или, како рече водитељ Миливоје Бештић у иначе сјајној захвалници свима који су помогли да се спомен чесма подигне: "Нека вам Бог добрим врати, а потомство позлати!"

0 Коментари