Дан после прославе Дана општине Земун, 6.новембра 2014.године у галерији Дома
Гордана Кораћ
ваздухопловства "Икар" отворена је изложба "Земун у Великом рату 1914-1915", аутора Гордане Кораћ, вишегодишњег кустоса Земунског завичајног музеја и музејског саветника Музеја града Београда.

Изложени су документи, мапе, фотографије, наредбе, оружје, заставе и бројни предмети, као и сведочанства погрома Земунаца у првим годинама Великог рата. Зједничким трудом Музеја града Београда и Војног музеја, уз исцрпан, садржајан и документаран пратећи текстуални садржај, изложба приказује многе до сада недовољно познате и расветљене чињенице.
Велики рат је у Земуну однео огроман број жртава, од масовних погубљења до страшних злочина. На самој граници царстава, Земун је важио за највећи шпијунски центар на Балкану, те се свака сумња најстроже кажњавана.
Земунци су од 1914. до 1916.године провели у интернацији. Прве године рата провели су у Славонији и потом се вратили у опустошене домове. О страдању Срба у Земуну на отварању је говорио дугогодишњи управник Земунског завичајног музеја Миодраг Дабижић.
Међу најпотреснијим документима о великом страдању су бројни
извештаји, од којих издвајамо писано сведочанство о стрељању Земунке Драге Николић, коју због тога што је цвећем дочекала пријатеља, непријатељ није поштедео ни у седмом месецу трудноће. Пошто су је устрелили са пет метака, у самртничком ропцу се породила, а 12 метака је испаљено у новорођенче!
Мало се зна и недовољно сећа великог погрома аустроугарске војске над сељанима 57 сремских села, о чему такође сведочи ова изложба.
Пуно је трагичних судбина у изложеним писмима, извештајима и сведочанствима.
Утолико је већа победа ослободилаца из 1918.године.
Изложбу су отворио музејски саветник Војног музеја Предраг Лажетић, и в.д. директорка Музеја града Београда Татјана Корићанац.
Подсетимо да је ауторка изложбе Гордана Кораћ и пре деценију поставила незаборавну изложбу о земунским школама. У међувремену је објавила и монорафију о чувеној земунској породици Спирта, која је добила све наклоне стручне јавности.
"Земун у Великом рату 1914-1915" је изванредно садржајна реконструкција једног времена и највероватније не само догађај године која је на измаку, већ и целе деценије!
Изложба ће бити отворена до 26.новембра.

0 Коментари