И ове године, по једанаести пут, у свечаној сали Дома ваздухопловства, у којој једва да је било места и за стајање, традиционални новогодишњи концерт одржао је Земунски камерни оркестар.

Директорка оркестра Ружица Велимировић подсетила је посетиоце концерта да је Земунски камерни оркестар настао из Земунског гудачког квартета, који је после 35 година рада еволуирао у камерни оркестар, јер је интересовање младих да му се придруже било огромно. Она је с жаљењем напоменула да је Ђорђе Станковић, млади и шармантни диригент Оркестра због здравствених разлога привремено спречен да се бави музиком, а да је у помоћ 23.јануара 2015.године притекао проф. Љубомир Полојац, један од оснивача и Гудачког квартета и Камерног орекстра. Вероватно свесни тешке економске и материјалне ситуације у земљи, посебно драматичне у нашем граду, представници организатора концерта- Земунски камерни оркестар, Дом ваздухопловства, Туристичко друштво Земун и Клуб матичне културе ниједном нису ни поменули идеју о прерастању Оркестра у  филхармонију. Без имало сумње да бисмо могли бити оповргнути, можемо рећи да је Новогодишњи концерт Земунског камерног орекстра најпосећенији, према томе и најпопуларнији културни догађај у граду!
Проф. Љубомир Полојац дириговао је оркестром у којем су бројни потомци оснивача Земунског гудачког квартета- поменимо само солисткињу на виолини Катарину Тешењи- Ковачевски, ћерку познатог Ђуле Тешењија. На репертоару су били Корелијев "Кончерто гросо", Моцартов "Престо" из "Дивертимента" у Д дуру, "Турски марш", Шуманово "Сањарење", Штраусов бесмртни валцер "На лепом плавом Дунаву", Брамсове "Мађарске игре" број 1 и 6, Пјацолин "Есколасо" (са солистом на фаготу Војиславом Јоцићем), Џоплинов "Забављач".
Плесна група Земунске гимназије одиграла је народног градско коло "Србијанка" у извођењу Земунског камерног оркестра.
Плакете за помоћ и сарадњу у организацији новогодишњег концерта добили су Ружица Велимировић, Тања Сурлић и бројни сарадници.

0 Коментари