Заједница Хрвата у Београду "Тин Ујевић" и Театар "Мадленијанум" приредили су "у име успостављања дијалога, толеранције и заједништва између два сродна народа, српског и хрватског" 3.фебруара 2015.године вече хрватске културе у Земуну.
У присуству високих званица и локалних функционера, као и бројних уметника и грађана отворена је изложба дела ликовног круга "Похижек" на тему "Лик жене у делима савремених сликара" у Бел етажу "Мадленијанума". Своје радове приказало је око 30 уметника најбројније ликовне колоније у Хрватској у чијем је поседу и око хиљаду дела, те је и њен оснивач Златко Похижек данас један од највећих колекционара у суседној држави.
После свечаног отварања изложбе наступио је професор мутичке школе пијаниста Иван Јуба, након чега је емитован докуметарно-играни филм Стипета Ерцеговића "Илија Округић-домовино, слатко миловање", о животу и делу недовољно познатог великана хрватске културе, свештенику и писцу Илији Округићу.
Вече је заокружено извођењем најбоље представе у Хрватској у 2014.години, наступом Осјечког народног казалишта "Шокица" по најпознатијем драмском тексту Илије Округића. Пучка мелодрама о несрећној љубави "Влаха" и "Шокице", са елементима модерног интерактивног тетра изведена на даскама "Мадленијанума" освежила је репертоар овог угледног позоришта и задовољила укус и напробирљивијег љубитеља ове драмске форме.
Тако је велики хрватски песник и један од највећих боема престоног града Србије на најбољи могући начин успоставио везе између двају народа, над чијим је заједништвом толико пута у историји пала тамна сенка.
Подсетимо да према подацима последњег пописа становништва из 2011.године у Србији живи
скоро 71.000 Хрвата који уживају статус националне мањине, док их у нашем граду Земуну има око 1.500 и чине четврту етничку групу по бројности.

0 Коментари