Нејако (беспомоћно?) промовисана и скромно медијски пропраћена трибина "1999.-БОМБАРДОВАЊЕ СРЈ- ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ И ПОСЛЕДИЦЕ", одржана у Дому синдиката 20.марта 2015.године у организацији Удружења "ЗДРАВА СРБИЈА", окупила је компетентне, стручне и ангажоване посленике светског гласа, који су се, сваки из свог угла и струке, осврнули на ову тему од посебног значаја за српски народ и државу.
На жалост, општи је закључак, да наше власти (или владе) нису одговориле изазову да проблем поставе, дефинишу и проблематизују, како би се учинио макар први, почетни корак који би, како је истакла др Даница Грујичић, председник "Здраве Србије" водио ка формирању једне државне комисије која би га, у виду оправданог захтева, изнела јавности и прозвала починиоце злочина који траје и узима данак, и затражила од учесника операције "Милосрдни анђео" одговорност за почињену дугорочну штету у размерама геноцида према српском народу и будућности. Утолико пре што овако тежак злочин према човечности не застарева.
Напротив, владе су учиниле све да га заташкају и амнестирају своје политичке "пријатеље", управо противно интересу свога народа, заједнички је закључак свих учесника: мр Драгољуба Антића(редовног члана Петровске академије наука и уметности, ПАНУ, сарадника Института за нуклеарне науке "Винча" у пензији, пензионисаног генерала Слободана Петковића, пензионисаног професора Медицинског факултета, једног од водећих онколога и председника Друштва за борбу против рака, проф. др Слободана Чикарића, др Бранке Ђуровић, начелнице радиолошке заштите на ВМА и учеснице тима ове установе који се бавио испитивањем последица учешћа у ратним дејствима припадника наших оружаних снага и њихових породица и проф. др Данице Грујичић, начелнице Одељења за неуороонкологију Клиничког центра Србије.
Трибина "1999.-БОМБАРДОВАЊЕ СРЈ- ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ И ПОСЛЕДИЦЕ" одржана је у оквиру циклуса "Хоћу да знам", као допринос незабораву, подсећању на трагичне последице НАТО бомбардовања СРЈ и обележавања 16.годишњице "Милосрдног анђела".

Циљ одржавања трибине је да се изврши притисак на Владу Србије да оформи стручну државну комисију која би испитала утицај НАТО бобардовања Југославије због здравственог и економског аспекта, истакла је др Даница Грујичић. Здравствених, због будућности свих балканских народа који ће наредних милијарди година испаштати због ратних дејстава опасним осиромашеним уранијумом, економских, зато што Србија има велике планове у производњи здраве хране, што је у постојећим условима не само ризично, већ и немогуће.


           ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ ЈЕ ГЕНОЦИДНО ОРУЖЈЕ 


Уранијум је најтежи елемент (метал) у природи, природно алфа и бета радиокативан. Има га у животној средини и свим живим бићима, а у човечјем организму у количини од 90 млиграма.

Користи се у електричним електранама.
ОСИРОМАШЕНИ УРАНИЈУМ (ОУ) је стратешки нуклеарни материјал, гориво за реакторе  будућих генерација, а његово је складиштење неисплативо, због чега се и бесплатно нуди у војне сврхе. Сваки милиграм ОУ је под строгом контролом и законска регулатива је неумољива. На волшебан начин је, међутим, муниција са осиромашеним ураном проглашена безопасном, дозвољена и категорисана као конвенционално оружје!

Бојно оружје пуњено ОУ има огромну пробојну моћ, развија огромне температуре и има страховиту разорну и убојиту моћ, док се ОУ набавља практично бесплатно, јер га се сви они који би требало да га под посебним условима складиште и чувају желе једино да се ослободе ове тешке и скупе обавезе, те на тржишту и нема цену.
"Неморалне су процене могућег штетног дејства оваквог оружја, његово токсично и радиолошко дејство је наводно занемарљиво у оправдањима оних који га користе у савременом ратовању. Истина је управо супротна: муниција пуњена ОУ је "геноцидно" оружје које трајно угрожава здравље становништва"-тврди мр Драгољуб П. Антић.
Ово је оружје на Балкану посејало пустош.
Ако специјално обучене и опремљене јединице НАТО изводе испитивања контаминираног терена на којем се дејствовало оружјем са пуњењем ОУ, зашто није опасно за шиптарску децу која се играју затеченим оруђима широм Косова и Метохије, пита светску и домаћу јавност нуклеарни физичар из "Винче".

        ПРОБЛЕМ ОСИРОМАШЕНОГ УРАНИЈУМА ЈЕ ПОЛИТИЧКО ПИТАЊЕ


Употреба ОУ у агресији НАТО снага на СРЈ је ратни злочин, а наша вечита брига и обавеза, сматра пензионисани генерал Слободан Петковић, који је учествовао у једином истраживању које је ВМА спроводила, пратећи промене код припадника оружаних снага наше земље који су били у зони ратних дејстава 1999.године.
У 112 војних удара на 91 локацији широм СРЈ употребљено је између 10-15 тона радиокативног отпада, док је 60 одсто било цивилних циљева. Време полураспадања употребљеног ОУ је 4,5 милијарде година!
Непостављање проблема око последица оваквих дејстава НАТО је политичке природе. Неумољива статистика која доказује огроман пораст урођених органских деформитета и генетских промена у новијим нараштајима, још увек је неисписана оптужница против агресора, сматра Петковић. Повређени су принципи међународног хуманитарног права, утолико пре што постоје докази да су планери НАТО операција 1999.године знали за генотоксичне, геноцидне карактеристике оружја са осиромашеним уранијумом које су користиле на тлу Европе. О томе је говорио и сам изумитељ овог оружја Даг Рок.
Професор Асиф Дураковић је научно доказао везу између дејства осиромашеним уранијумом и "заливског синдрома" од којег су оболели и сами учесници операција у заливском рату. Они су на суду доказали последице и добили законско обештећење. Хромозомске аберације код њихових потомака добиле су размере епидемије.
"Сребрни метак" није само испаљен, дуготрајна изложеност радиоактивном зрачењу узима и тек ће узимати данак у будућим генерацијама.

                "ЗЛОЧИН У РАТУ-ГЕНОЦИД У МИРУ"


Проф.др Слободан Чикарић, онколог светског гласа, огроман део енергије уложио је у истраживање последица дејстава током операције "Милосрдни анђео" на Балкану. 


У саиздаваштву Гласника и Друштва Србије за борбу против рака објављена је студија на српском и енглеском Злочин у рату – геноцид у миру о последицама НАТО бомбардовања Србије од 1999. и документовано показује стотине локација где су на тлу Србије бачени пројектили са смртоносним радиоактивним супстанцама. У више од 60 одсто случајева то су били цивилни циљеви, а чак 44 одсто свих напада је извршено у последњих 10 дана рата, након постигнутог споразума о окончању агресије. На основу аргумената аутор Петковић закључује: НАТО је коришћењем муниције са ОУ намерно, плански проузроковао значајно дуготрајно и опасно хемијско и радиоактивно загађење животне средине у нашој земљи – праву еколошку катастрофу. Студија нас упознаје са злочиначким карактером и геноцидним последицама ваздушног рата који је НАТО, кршећи Повељу УН и властити Статут, без сагласности СБ УН, водио против СРЈ 1999. Том неизазваном агресијом извршени су бројни злочини против цивилног становништва и цивилних циљева, због којих челници НАТО и његови водећи чланови нису до сад одговарали ни пред једним националним или међународним кривичним судом. Дипломата Јовановић открива погубне резултате такве политике. Тако еколошка, економска и свака друга већ учињена катастрофа Србији неминовно добија облик планираног геноцида. Трећи део књиге академика Чикарића научно утврђује да се, због умишљајне употребе муниције са осиромашеним уранијумом, повећава из године у годину број оболелих од малигних тумора и психофизичких деформитета новорођенчади. На основу деценијског стручног и темељног истраживања показује се да је драматично повећање малигних тумора и геномске мутације у Србији нагло наступило у последњих неколико година. Очекује да ће се њихов број, у годинама које долазе, на жалост, још брже и алармантније повећавати.



И најмање стохастичке дозе зрачења изазивају канцерогенезе и мутације генома кроз генерације. Просечан латентни период канцера је 15 година, а 2006. и 2014. у Регистру за рак Института за јавно здравље "Милан Јовановић-Батут" потврђене су најцрње слутње које су Србију по порасту обољевања и смртности од рака устоличиле на суверено прво место у Европи! Данас се у Србији два и по пута више обољева од рака него у целокупној светској популацији! Чак и из оксудних података објављених на ову тему констатовано је да је 57 одсто повећано обољевање од рака на Косову и Метохији у 2014.години.

Изложеност радијацији у Србији је 18.600 бекерела по становнику, а граничне вредности су 80 милиграма.

                                   ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА ПРЕКИНУТ ПРОГРАМ


Начелница радиолошке заштите на ВМА, учесница програма праћења учесника ратних дејстава у рату 1999.године и њихових потомака, др Бранка Ђуровић истакла је да је ово било једино стручно и организовано праћење последица осиромашеног уранијума, али да је и оно прекинуто после пет година рада.

Како је могуће да се уведе у рат нуклеарно оружје? Тако што је искоришћена рупа у закону, по којој употреба оружја с пуњењем осиромашеним уранијумом не подразумева хемијску реакцију.
Осиромашени уранијум неће бити проблем живих, сматра др Ђуровић.
Пакет последица употребе оваквог оружја је, између осталог, 70 одсто повећан број генетских мутација у потомству...


О забарањеној теми се, ипак, говори.
Пандорина кутија зла се одшкрине на сваку годишњицу трагичне 1999.године.
Сви учесници трибине истичу да је обавеза државе да процесуира проблем са којим ће се тек суочавати народи из зоне дејства "Милосрдног анђела". Одговорност за последице морају понети виновници, дужни да, према евиденцији државе санирају и надокнаде насталу штету. Она се, наравно, не мери само имовином (подсетимо да је тужбени захтев против НАТО повучен после петооктобарских промена), већ и далекосежним последицама по здравље, будућност, можда чак и опстанак најугорженијег, српског народа.

0 Коментари