Традиционални, десети по реду, пролећни концерт земунског триа "Орион" најозбиљније улази у најужу конкуренцију културних догађаја сезоне.

Љиљана Арсеновић, оснивач триа, пијанисткиња са више од 400 наступа на домаћим и страним сценама, , виолинисткиње Драгана Ђукић и Нина Ћурчин, уз помоћ надахнуте Јапанке Мегуми Тешима-Калман учиниле су да у срцу сваког посетиоца Дома ваздухопловства 24.априла 2015.године процвета нова мирисна гранчица.
Кроз програм, представљајући туристичке, историјске и културне бисере престонице и Земуна, водила је секретар Туристичког
друшта "Земун" Мира Николић, које је са Клубом матичне културе Земуна било организатор концерта триа "Орион".
Камерни трио, појачан у квартет гошћом из далеког Јапана, која се удомила у Сенти и предаје на Новосадској музичкој академији, започео је концерт извођењем Григовог "Шумског човека" да би , после богатог и разноврсног репертоара (Пјацоли, Гардел, Мирко Шоуц, Рио Таро Хирохито, Менделсон, Шопен, Mасне, Милојевић, Дебиси, Крајслер, Чајковски) одсвирао премијерно "Варшавски концерт" Ричарда Адинсела.

Током вечери споменута је и најновија књига Љиљане Арсеновић "Мој живот са музиком" у којој је приређивач и издавач Рада Лотина приказала 56-годишњу каријеру земунске пијанисткиње, која и у 79-ој години наступа и увеличава бројне догађаје из културе у нашој средини.
И овога пута на грудима пијанисткиње блистало је одличје почасне грађанке Земуна на које је тако поносна!

Мегуми Тешима Калман је једна од најпознатијих виолинисткиња из Јапана, ученица најутицајније јапанске музичке академије "Тохо Гаукен" из Токија.
Путеви судбине њен су живот и каријеру укрстили са чембалистом Имре Калманом из Сенте.
Изузетна техника, снажна изражајност и тачност интерпретације красе њен незаборавни наступ.


0 Коментари