На изборној скупштини Клуба матичне културе Земуна једногласно је и у наредном двогодишњем периоду продужен мандат досадашњем председнику Светозару Този Љубинковићу. Његов заменик биће Драгољуб Миша Милошевић.
Изабран је и нови Управни одбор, чији ће циљ бити амбициознија пројектна активност: Мирољуб Мића Стојановић, Мила Лацковић, др Мирослав Бург и Љиљана Зоркић-Турудић, обећавају да ће пројекти постати реалност.

КМКЗ основан је пре 23 године као "друштво земунских грађана који су привржени своме граду, који се не мире са осипањем његовог културног наслеђа и снижавањем цивилизацијског нивоа, него су ради да помогну у заштити и улепшавању Земуна, чувању и оживљавању његове аутентичне културе, јединственог духа места, због чега је, током своје дуге историје уживао значајан углед"-пише у оснивачком акту КМКЗ од 27.септембра 1992.године.
Песничке трибине, промоције књига, ликовне изложбе, музички реситали и концерти, пригодне свечаности и сарадња са институцијама и организацијам у Земуну, као и учешће у организацији традиционалних манифестација, са Издавачком кућом "Траг", галеријом "Стара Капетанија", Икар и Домом ваздухопловства, новогодишњег концерта "Земунског камерног оркестра" и наступа "Триа Орион", програмима ТД Земун- "Дунав који волимо", са уметницима колоније "Широка стаза" и КК "Иво Андрић", али и Удружењима као што су "Ево рука" које попримају дубоко солидаран и хуман карактер-јесу садржаји које ће КМКЗ наставити и обогаћивати.
КМКЗ наставиће успешну сарадњу са ГО Земун у организацији културних манифестација и обележавању значајних јубилеја, као и са Домом ваздухопловства, ОШ"Лазар Саватић" и ОШ"Светозар Милетић", библиотеком "Свети Сава", средњим школама Земуна, Удружењем "Фонд", црквама и верским заједницама, као и Удружењем пензионера Земуна.
Само у протеклој години Клуб је учествовао  у организацији 22 програма: од обележавања сто година ресторана "Венеција" до припрема за "Споменицу Клуба МКЗ", чије се објављивање планира до 27.септембра, дана Клуба.
У даљем раду, како је у свом плану за наредни период истакао Љубинковић, КМКЗ ће радити на омасовљивању и подмлађивању чланства, подстицати стваралачке, креативне и научне потенцијале нашег града и подстицати сарадњу са организацијама, институцијама и удружењима.
Међу актуелна програмска интересовања убројана су, поред обајвљивања "Споменице", настојања да оживи делатност Завичајног музеја, установи Земунски музеј карикатуре, на пригодан начин учествује у обележавању 190 година постојања и рада Земунске библиотеке "Свети Сава", оживи угашено КУД "Бранко Радичевић", настоји да Магистрат постане Земунски дом културе, а да се у Ичкову кућу усели Културни центар какав граду треба, као и потреба да КМКЗ добије свој простор у згради ДПО у Косовској 9. Неопходност је и циљ израда пројеката културе који ће се финансирати из буџета града Београда.
У уметничком делу седнице композицију Мирка Шоуца "Већ давно" и америчку "Jesus is my music" извеле су Љиљана Арсеновић и Мегуми Тешума, а скупштина је одржана у просторијама ОШ"Лазар Саватић".

0 Коментари