Веронаука се као изборни предмет у основним и средњим школама у Србији изучава већ петнаесту годину. Успела је да, према статистичким подацима из разних средина, превлада, на почетку изразито протежиране и омиљеније предмете као што су грађанско васпитање или чувари природе.

Свака част вероучитељима, листом за све које сам током бављења својим послом имала прилике да упознам и слушам шта говоре деци могу мирне душе да кажем да су врло добри пастири, савесни, одговорни и врло упућени у теолошку науку.
Да ли су, међутим, за све ово време, поучавана о Богу и божијем поретку од основне и средње школе, наша деца постала пристојнија, применила духовне поуке у свом животу? Колико их је учење о вери продуховило, отргло од пошасти света? Или је, можда, окружујуће друштво (у школи, на улици, у кафићу, аутобусу, кући и на свемоћном ТВ-у) пружило "бољи" пример?
Ефекти 15 година веронауке у нашим школама нису ни измерени ни оцењени.
Сутра је Велики петак, дан у којем је, како Јевађеља сведоче, Христ страдао и својом жртвом и крвљу, пострадањем Сина Божјег по Писму, доказао Богочовека.
Ето прилике да дан велике туге проведемо са
својом децом и помогнемо вероучитељима у њиховој мисији да пруже основе, на којима ћемо и ми у својим кућама зидати.
Богато предање о обичају фарбања јаја за Васкрс сведочи да је, наводно, Марија Магдалена кренула са пуном корпом јаја до римског цара Тиберија, не би ли измолила милост за Христа. Тиберије се насмејао и рекао да ће помоћи кад "ова јаја поцрвене". Јаја су поцрвенела.  И tо је било једно од Божјих чуда. Цар, ипак, није испунио своје обећање.
Друга прича каже да је гнездо под Часним крстом на којем је био распет Исус свила грлица, и да је њена јаја у црвено обојила крв из Спаситељевих рана.
Трећи дан од поноћи од Распећа, Богородица, Марија Магдалена и Христови апостоли, открили су у пећини у којој је погребено Исусово тело, да је камен с његовог гроба одмакнут и да је Спаситељ васкрсао, чиме је доказао Живот Вечни.
Прославимо Господа и нека нам је срећан и благосоловен Васкр уз фотографије јаја која су осликала деца Земуна!
Христос Воскресе!
Ваистину Воскресе!


0 Коментари