Proslavljeni fotograf Tomislav Peternek na svoj 82.rođendan priredio nam je 22.maja 2015.godine u "Ateljeu i galeriji Čubrilo" u kuli Gardoš retro izložbu "Dunav i Sava 1976-1977".

Do 4.juna posetioci će moći da pogledaju 33 fotografije jednog od najpoznatijih fotografa.
Sama izložba svojim značajem pretenduje na visoko mesto kulturnog događaja u našem gradu.

U svom slovu na otvaranju izložbe istoričarka umetnosti Milena Marjanović podsetila je na delo jednog og najvećih i najosobenijih fotožurnalista na našim prostorima, koji se, kako je istakla "izdigao iznad svoje profesije", posvetio ličnom istraživanju, uočavao detalje i proslavio bergsonovsku estetiku trenutka.

Sam autor izrekao je nekoliko ideja u amanet svojoj publici. Podsetio je na bogatstvo i značaj svog tako dragocenog arhiva, svedočanstva vremena u kojem je živeo. Nedavno je veliki fotograf gostovao u Skoplju, na poziv iz Makedonije priredio je 2013.godine izložbu povodom 50.godišnjice razornog zemljotresa i primljen je i u Akademiji nauka i od državnog vrha kao majsto i svedok sa fotoaparatom.
U svom arhivu, koji bi da ostane potomstvu kao državna zbirka od izuzetne dokumentarističke, ali i umetničke vrednosti, Peternek ima snimke svih važnih događaja iz prošlog i našeg veka i želeo bi da se njegov apel i predlog na neki način usvoje i ostvare. I u svojoj 82.oj godini deluje sveže, krepko i radino. Za sledeću godinu priprema retro izložbu "Paklene noći nad Beogradom"-svedočanstva NATO bombardovanja srpske prestonice.
"Sve počinje kod nas od danas. To je velika greška. Tako nastaju narodi bez istorije"-govori veliki čovek, fotograf i umetnik važnog trenutka, Tomislav Peternek, dokazujući koliko se izudigao iunad stereotipa koji prati poziv fotoreportera.

Retro izložba "Dunav i Sava 1976-1977" podseća nas na mnoge izvanredne momente iz ovih godina, kada su reke značile život našeg grada. Peternekove fotografije beleže retke i tipične trenutke, detalje, doba dana, raspoloženja, ribare i ceo jedan život na reci i uz reku. "Košava na Dunavu", "Dunav u ledenom okovu", "Kućice na Adi Međici u jutarnjoj magli", slike mostova, pijace na reci, velikog Ratnog ostrva bude nostalgiju za vremenima koja nepovratno iščezavaju.
Ne propustite ovaj jedinstven događaj, izložba je prodajna, a svaka fotografija dragulj-na prodaju.

0 Коментари