U potrazi za zaradom milioni najvrednijih, najvećih optimista, onih koji se, slobodno možemo reći nikada ne predaju, do poslednjeg uče, usavršavaju se i ređaju talente, čekaju svoju šansu. Šansu da se "prikopčaju" za život ili, tačnije, opstanak.
U slučaju miliona, virtuelni, online opstanak, uz često opipljivu i stvarnu zaradu.Samo oni znaju kako se dovijaju, koliko budnih noći, pretrage, učenja, molbi prijatelja koji znaju i mogu više, odricanja od teško stečene nadoknade za ove pomoćne usluge, njihove zvezdice uz profil koštaju.
Neretko, u stanju potpunog očaja i klonuća, ove anonimne, zašto ne reći genije, održava u životu mesecima samo nada. I sića za internet, bez koga bi se i ona ugasila. Bog zna koliko dioptrije i guarane, takođe, koštaju noći koje su kratke da se završi preuzeti zadatak i ne izneveri.
Okruženi literaturom, u kojoj grozničavo, možda i kao početnici, traže "caku" koja rešava problem, tehničkim knjigama, rečnicima, mobilnim telefonima i tutorijalima, armija Indusa, Pakistanaca, Egipćana, ali i Evropljana traži svoj početak, kao davljenik konopac za bezbednu palubu.
Odriču se autorstva, unapred, odriču se svojih najboljih dela, najgenijalnijih izuma, koje će neko bogat, neosetno kupiti za udeljenu sitninu. Traže se programeri, marketari, stručnjaci za marketing na društvenim mrežama, prevodioci, pisci za sve žanrove na "native english". Čak i sami uspešniji frilenseri-nova kasta znalaca koja se uzdiže, zbog neisplativosti posla i gubljenja vremena na ono što uvek mogu odraditi neki kojima dolar ili dva znače, unajmljuju najbolje i najvrednijie, uz, za svaki novi posao priložen najsvežiji i najbolji portfolio, kolege sa najnižom cenom za najobimniji posao.
Sve je, naravno, na dobrovoljnoj bazi.
Upornim i vrednim radom, može se, tvrde, zaraditi za pristojan život. Pristojan u svetu nepristojnosti i siromaštva. Život bez gazde i, navodno, radnog vremena. (Ovo drugo sigurno.)
Da li je zaista tako zna svako ko je do savršenstva gramatički i stilski doterivao tekst od 5.000 reči, oko šest stranica, na stranom jeziku, a da zvuči kao "native", maternji.
Poslodavci, pak, tačno znaju koga hoće i imaju složen zadatak da među bezbroj "hvališa" izaberu najbolje pod njima najpovoljnijim uslovima, da za najmanji novac izaberu suve genije. Obično u svojoj ponudi naglase da li im za "projekat" odgovara bilo koji pisac ("anywhere" ili "novice") ili geografski ciljan i okićen zvezdicama, te donekle i proveren ukoliko su rokovi i standardi garantovani samo zemljačkim poreklom.
Za one "anywhere", iz celoga sveta, i to obično siromašnog, imaju jednu tarifu. Za zemljake mnogo, mnogo veću. Jer, oni, ipak, znaju vrednost posla za koji konkurišu, a uz pomoć programa za "kreativno pisanje" na primer, koji im se isplate, kao mašine mogu da postignu skribomaniju. I to skirbomaniju po traženim standardima.
Nameće se po sebi sumnja: ko, u stvari, stoji iza velikih pisaca današnjice? Oni ili neki siromašni, vredni, uporni, talentovani frilencer iz leve zemlje, koji se zbog hleba odrekao i autorstva i imena i slave. Koliko je ovakvih negde duboko u sebi zaplakalo za uloženim trudom ako je saznalo ili uzelo u ruku svoje delo, potpisano tuđim imenom i ovenčano njihovim besprizonim naporom da ga dovedu do savršenstva za nekoliko dolara?
Ko bi im poverovao da iza najprestižnijih nagrada stoje upravo oni?
Oni koji nisu imali šansu, u stvaralačkoj vatri, da svoje delo objave, koje je, eto, upravo u toj zahuktalosti, naletu ideja i inspiracije, kakva može zahvatiti samo očajnike nadomak spasenja, izbrušeno do dostojnog laureata. Ne krade se više znoj robova berača pamuka i kafe, rudara i ratara, prisvaja se i ona nečujna škripa mozga usijanog od rada i savršeno podmazanog za priče, članke, istraživanja i cele romane.
Ali i sajtove, platforme, marketinške magove koji minornu firmu svojim radom i idejama podignu kao anonimusi. Najčešće anonimusi. Makar i mogli sebi da priušte desetodnevni odmor na Bahamima.
P.S. Pogledajte samo na sajtovima koji zapošljavaju frilensere taj korporativni zanos miliona, sa obećanim snom da će od onih koji mukotrpno rade i zarađuju postati poslodavci na početnim stranicama ElanceFreelenceOdeskiWriter...

Ž. Ž.
http://www.vrteska.com/site/2015/05/27/s-one-strane-slobode-frilenseri/



0 Коментари