NAŠ MLADI SUGRAĐANIN MARKO PETRUŠIĆ, UČENIK VAZDUHOPLOVNE AKADEMIJE, OSVOJIO JE NEDAVNO NA REGIONALNOM TAKMIČENJU "POSLOVNI IZAZOV ZAPADNOG BALKANA", ODRŽANOM U CRNOJ GORI-1.MESTO:
„Poslovni izazov zapadnog Balkana” je takmičenje koje već treću godinu za redom okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon Beograda i Sarajeva, ove godine gradovi domaćini su bili Bečići i Podgorica, a učestvovalo je 80 učenika iz 58 srednjih škola koje se nalaze u 40 opština u regionu zapadnog Balkana.



U subotu, 25. aprila, nakon niza aktivnosti za „razbijanje leda” i međusobno upoznavanje, učenicima je u hotelu "Mediteran" u Bečićima otkriven „izazov” odnosno zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će povećati broj putnika u avio-saobraćaju. Podeljeni su u 20 timova a u svakome se nalazio po jedan predstavnik svake zemlje. 


U nedelju, 26. aprila, timovi su razvijali svoje ideje, sastavljali biznis planove i kreirali prezentaciju. Na raspolaganju su imali informacije koje su pronašli na internetu kao i savete koje su im davali studenti ekonomije sa Univerziteta Donja Gorica.


U ponedeljak je na Univerzitetu Donja Gorica 20 timova predstavilo svoje biznis planove publici i žiriju koji je bio u sledećem sastavu:

prof. dr Dragana Radević, Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis
mr Ilija Mugoša, organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj UNIDO
Enes Banda, Studentski Biznis Centar
Marko Nišavić, preduzetnik i saradnik Univerziteta Donja Gorica
Miloš Jovanović, Agencija za promociju stranih investicija

Pobedu je odneo tim koji je razvio ideju o izradi softvera koji bi određivao mesto sedenja putnika u avionu na osnovu njihovih interesovanja i tako spajao ljude sličnih osobina. Ovaj softver bi bio naročito koristan poslovnim ljudima kojima i putovanje služi za ostvarivanje kontakata. Pobednički tim činili su:

Muhiba Tešnjak - Mješovita srednja škola, Gračanica (BiH)
Muamer Beganović - Srednja stručna škola, Bijelo Polje (CG)
Tina Kelemin - Ekonomska i turistička škola, Daruvar (HR)
Marko Petrušić - Vazduhoplovna akademija, Beograd (SRB)
mentor tima: Andrija Mudreša

Drugo mesto osvojio je tim br. 12:
Aleksandra Živić - Gimnazija, Kuršumlija (SRB)
Tea Aralica - Prehrambeno-tehnološka škola, Zagreb (HR)
Hamza Agić - Prva gimnazija, Sarajevo (BiH)
Luka Jovanović - Gimnazija, Kotor (CG) 
mentor tima: Mirko Uskoković

Timu br. 13 pripalo je treće mesto:
Romanna Gianna Kasun - I tehnička škola Tesla, Zagreb (HR)
Dragana Mirković - Srednja škola, Rogatica (BiH)
Bogoljub Milić - PHŠ "Dr Đorđe Radić", Kraljevo (SRB)
Milan Raičević - Srednja stručna škola, Cetinje (CG)
mentor tima: Jovana Radović 

Cilj ovog takmičenja je da motiviše učenike da razmišljaju proaktivno, budu preduzimljivi i svoje ideje sprovedu u delo. Razvijanjem prezentacijskih i veština timskog rada imaju priliku da unaprede i svoj preduzetnički duh ali i da dobiju uvid u situaciju koja će im se desiti prilikom prvog zaposlenja a to je da će morati da rade u timu sa nepoznatim ljudima. Takođe, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji zapadnog Balkana i budi svest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratijuAmeričke agencije za međunarodni razvoj i Univerziteta Donja Gorica. Veliku podršku pružile su i partnerske organizacije koje su organizovale regionalna takmičenja, i to: Socio-ekonomski centar iz Crne Gore,Omladinska informativna agencija iz Bosne i Hercegovine i Udruga Inicijativa i Grupa Zrinski iz Hrvatske.


0 Коментари