U prostorijama MZ "Terazije" 10.juna je predstavljena najnovija knjiga pukovnika Ratka Škrbića "Srebrenička podvala".
O knjizi je govorio izdavač i utemeljitelj "Istorijskog projekta Srebrenica"  Stefan Karganović iz Holandije.

Motiv za pisanje knjige Škrbić je našao u, kako je Karganović najavio "zvaničnoj službenoj priči o Srebrenici, koja ne odgovara dokazivim  činjenicama", dovedenoj u pitanje iz brda materijala haškog tužilaštva, kojem je pukovnik Škrbić bio svedok u svojstvu vojnog veštaka u više sudskih procesa: "Popović i ostali", "Krstić", "Tolimir" i sedam dana  unaksrnog ispitivanja.
"Kad se vratio iz Haga, Škrbić nije kao penzioner nastavio da igra šah, već je sve svoje vreme posvetio rasvetljavanju činjenica iz materijala tužilaštva, na osnovu čega su nastale njegove knjige "Srebrenica, genocid nad istinom" i najnovija "Srebrenička podvala"-rekao je na predstavljanju Škrbićevog novog dela Karganović.
Škrbić je najavio i treću knjigu, takođe zasnovanu na materijalima tužilaštva, koja će se baviti čak i pravnim pretpostavkama u nedorečenim i nedokazanim "istinama" haškog suda.

Matematička metodologija


Prema sopstvenom kazivanju, "Srebrenička podvala" je nastala kao plod iscrpnog istraživanja dokumentacije: borbenih dokumenata ABiH od brigade do Generalštaba, ratnih dokumenata civilnih organa vlasti na relaciji Srebrenica-Tuzla-Sarajevo i obrnuto, dokumenata UN, mirovnih snaga UN-UNPROFOR-a, međunarodnih humanitarnih organizacija i tužilaštva haškog tribunala iz procesa, koja su uvrštena u spise ovih predmeta.
Pukovnik Ratko Škrbić sa izdavačem Stefanom Karganovićem
Metodom upoređivanja, provere, prostim matematičkim radnjama, služeći se isključivo "neutralnim" izvorima i dokumentacijom, izbegavajući srpske kako bi sprečio prigovore za nepristrasnost, Škrbić realnu brojku ubijenih u Srebrenici svodi  na nekoliko stotina, tačnije oko 700-900 i to u vojnim operacijama, smatrajući da su čak i nepunoletni dečaci i žene bili pripadnici 28.divizije Armije BiH.
"Prebrojavanje žrtava nije egzaktna nauka"-tvrdilo je tužilaštvo, navodi Škrbić. Nasuprot tome, on smatra da je "kretanje živih stanovnika, prebrojavanje živih i njihovog kretanja od 6.jula do 4.avgusta 1995.godine iz svih raspoloživih izvora egzaktna nauka, posebno uzimajući u vidu da su brojke korišćene iz muslimanskih evidencija za brojne međunarodne organizacije, prvenstveno za UN ili SZO.
Škrbić je zbrajao i duzimao iz navedene evidencije popise za "kritični" period promena mesta prebivališta u ofanzivama ili operacijama, pravio poređenja, pratio trendove, a na osnovu podataka planira i treću knjigu u kojoj će se pozabaviti čak i pretpostavkama, ficito iuris.
Svoja saznanja izneo je u više poglavlja knjige "Srebrenička podvala", razotkrivajući jednu tendencioznu, provizornu i nedokazivu matematiku, čiji je krajnji cilj nesitina i svaljivanje krivice za navodno počinjeni genocid srpskom narodu.
Posebno poglavlje posvećeno je i Izveštaju Komisije Vlade Republike Srpske iz 2004.godine, kada je njen predsednik bio Dragan Čavić.
"Rezultati analize kretanja živih stanovnika Srebrenice pre, u toku i posle operacije VRS i praćenje kretanja ratnih zarobljenika ubedljivo sugerišu da se broj pogubljenih vojnosposobnih muškaraca muslimana iz Srebrenice ne može izražavati u hiljadama"-zaključuje u svom iscrpnom istraživanju pukovnik Ratko Škrbić.

Nova rezolucija sa psihološkim i propagandnim odjekom

Odgovarajući na pitanja prisutnih vezana za novu rezoluciju o Srebrenici koju Velika Britanija priprema sa saveznicima za Savet bezbednosti i Parlamentarnu skupštinu Evrope, Škrbić je istakao da je ona "deo koreografije za godišnjicu Srebrenice, koja će postići izvestan psihološki i propagandni efekat, ali je moguće da će Rusija staviti veto".
Što se brojki pogubljenih tiče, iz dokumentacije forenzičara iznete u Hagu, kako iznosi Škrbić može se govoriti o maksimalno nekoliko stotina tela sa povezima ili "ligaturama", kao nesumnjivo ubijenima, i to iz dokaza tužilaštva.
"Ja nigde ne tvrdim da nije bilo ubijenih niti zločina, ali nije razjašnjeno iz dokumentacije tužilaštva da li su oni ratni zarobljenici ili civili, kao ni da li su civili, ako ih je bilo, na sopstveni rizik izabrali da ostanu u zoni operacije uz vojsku, dobrovoljno ili prisilno. Na ova pitanja izneti dokazi ne daju odgovore"-tvrdi autor "Srebreničke podvale".
Na pitanje ko je naterao Skupštinu Srbije da 2010.godine usvoji Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, Škrbić odgovara da se ne bavi politikom, već istinom, a pomenuti dokument je političko pitanje.

0 Коментари