И наш град Земун обележава "Дане европске баштине", а разноврстан и изузетна програм којим се општина придружила манифестацији инспирише.
Програми које су припремили сарадници Одељења за друштвене делатности и Канцеларије за локално-економски развој прилагођени су узрасту ученика основних и средњих школа, које упознају са културним наслеђем, традицијом, а задиру и у веома занимљиве и врло мало познате сфере, као што је, рецимо, индустријско наслеђе.

Поред изложби, увођења у технике старих и неких новијих заната (поред ручних радова, градње инструмената, лутака, конзервације књига и рестаурације икона, рецимо), пажњу публике заокупља и процес производње часовника у "Инси" или обилазак познате фабрике "Икарбус", часовничарима, златарима, обућарима, шеширџија, као и ватрогасцима. Једном речју, за сваког понешто. задовољава и радозналост и афинитете.
У музичкој школи "Коста Манојловић" причу о традиционалном и помало заборављеном инструменту фрули или свирали 25.септембра испричао је и одсвирао пар народних бисера фрулаш и познати градитељ фрула из Инђије Милорад Марић.
Исту народну мелодију свирао је на више фрула, од најобичнијих до штимованих професионалних инструмената.
Дан раније о конзервацији и рестаурацији старих и ретких, као и оштећених књига у библиотеци "Свети Сава" говорио је начелник Одељења за заштиту, конзервацију и рестаурацију Народне библиотеке Србије-централне лабораторије Жељко Младичевић.
Вештини декупажа на изложби радова Удружења уметника "Аматери Батајнице" ученике основних школа "Светозар Голубовић
Митраљета", "Бошко Палковљевић Пинки" и "Бранко Радичевић" подучавала је Славица Бунош. Али су основце занимале и остале уметничке технике: цртеж, сликање, керамика....



0 Коментари