Škola za vaspitanje i obrazovanje dece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, kao i dece sa autističnim spektrom i višestrukom ometenošću, "Sava Jovanović Sirogojno" u Zemunu organizovala je 24. septembra 2015.godine  izuzetno posećenu tribinu Stručnog mobilnog tima "Vrste tretmana i usluga u realizaciji programa dodatne podrške u osnovnoj  školi "Sava Jovanović Sirogojno".


Stručni mobilni tim je tim stručnjaka koji pruža svu potrebnu podršku redovnim školama u obrazovanju dece sa posebnim potrebama koja su procesom inkluzije uključena u redovnu školu, o čemu smo na blogu "Zemun info" već pisali pre godinu dana (29.septembra 2014.godine), pod naslovom "Несебични стручњаци из "Сирогојна" помажу деци, али и родитељима".
Čini nam posebnu čast što smo kao blog koji informiše o značajnim događajima u našem gradu ne samo prepoznali značaj onoga što Stručni mobilni tim i OŠ "Sava Jovanović Sirogojno" entuzijastički i iz sve snage rade i ostvaruju, već i predložili direktora škole Salima Goranca za opštinsko priznanje "Zaslužni građanin Zemuna", koje se dodeljuje za izuzetne zasluge u obrazovanju za 2015.godinu.
"Zemun info" je 2008.godine predložio i teniserku Anu Ivanović, koja je prve godine života i svoje prve teniske korake učinila i provela u našem gradu, za počasnu građanku Zemuna- i u tome smo uspeli.
Na našu inicijativu i predlog za zaslužnog građanina Zemuna 20o9.godine proglašen je i naš sugrađanin Marjan Kovačević, svetski šampion u problemskom šahu.
Na tribini je predstavljen dosadašnji rad SMT, prikazane usluge koje škola pruža u okviru terapeutsko-rehabilitacionog bloka (slana pećina, kabinet za jezičko-govorne poremećaje, isceliteljski vrt, kvantna soba i soba za masažu i kineziterapiju). Prikazan je i video materijal o vidovima dodatne podrške koju Tim pruža velikom broju partnerskih škola iz Zemuna, saradnji sa Predškolskom ustanovom "Dr Simo Milošević" u oblasti rane dijagnostike i pripreme za školu i programa "Rastimo uz ples" koji se realizuje u saradnji sa Dečjom plesnom asocijacijom iz Beograda i PU.


Činjenica da je sve veći broj partnerskih škola koje se, uviđajući pozitivne pomake u radu sa decom kod drugih, priključuju partnerstvu sa "Sirogojnom" podstakla je i stručnjake iz drugih beogradskih sredina da se obaveste o uspešnom receptu iz Zemuna, te je tribini 24.septembra prisustvovao veliki broj defektologa iz svih beogradskih opština. Svi su oni posle tribine dobili potvrdu o dodatnom stručnom usavršavanju od škole "Sirogojno".
Članovi Stručnog mobilnog tima dodatnu podršku, kao što smo već pisali, pružaju besplatno, a ona podazumeva i porodični tretman, edukaciju porodice.
Posvećujući ogromno vreme i rad van svojih radnih obaveza naporima da pomognu deci sa posebnim potrebama u inkluzivnom procesu obrazovanja, oni strpljivo čekaju da društvo i institucije obezbede materijalnu podršku i time i okvir za neophodan spektar usluga i tretmana koji značajno pomaže uključenje ovih učenika u obrazovni proces.
I, kao i u svim prilikama, sarađujući sa okolinom i ljudima dobrih namera, tribini su prisustvovali mnogi građani koji prate rad ove škole, otvorene za sve predloge i sugestije koje mogu pomoći i olakšati život, vaspitanje i obrazovanje dece sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, dece sa autističnim spektrom i višestrukom ometenošću.

0 Коментари