Десет година нас радују, греју срца, грле својим ручицама деца из свих косовско-метохијских средина, које је у "Косовске божуре" сабрала Ивана Жигон. Терају нам сузе на очи својим узвишеним перформансима, али и анђеоским постојањем на светој српској стопи, Косову и Метохији.

Као Жубори, "Божури" се не могу расадити, каже скаска.
Тешко је описати атмосферу која је владала на обележавању десете годишњице "Косовских божура" - најмање пе хиљада душа које су до последње продате карте испуниле велику дворану "Сава центра" заједно је са фолклорнима дечјим ансламблима, играчким групама и "звездама вечери" појачаним дечјим хором Гаврила Кујунџића "Метохијски жубори", певале су из свих грла химне свете српске земље.
"Амбасадори" светог српског Косова и Метохије" - "Косовски божури" песму деце из гета пронели су широм планете - радо виђени у Русији, Белорусији, имеђу  пријатељима из целог света, попут Петера Хадкеа, проносе причу о трагедији једног народа речитије и јасније од свих званичних амбасада и културних центара Србије у свету.
"Косовски божури" уручили су статуу Белог анђела пријатељу из РФ Владимиру Ивановичу Јегуљину и амбасадору Белорусије у Београду Александру Чушеву за срдачан пријем у Москви и Минску.
У једној посети Моксви сва деца из "Божура" добила су ручне сатове на поклон од руског председника  Владимира Путина, те тако "у Ораховцу време мере руским часовницима".



Незабораван је и пријем у братској Белорусији, а поводом јубилеја "Косовских божура" честитку им је упутио и белоруски председник Александар Лукашенко.
Када су на крају двосатног програма приказали свој најновији спот за песму "Догодине на Косову" "Божурима" није аплаудирао ниједан српски званичник...

0 Коментари