Бити старалац и одржавати репрезентативно здање у центру Земуна, са приземљем у којем је једна од лепших вишенаменских сала за све врсте скупова, и другим и трећим спратом на којима се налазе углавном просторије друштвено - политичких организација, зграде
некадашњег Комитета, није мала ствар. Над више хиљада (бес)корисних квадрата ту надлежност има ЈП "Пословни простор Земун", изузев првог спрата чији је власник правни следбеник комуниста - по којима се зграда и зове Комитет - ОО СПС Земун.

Улаз у Косовску 9
Здање изграђено по ЈУС-у седамдесетих година прошлог века, када се могло и имало, па се у арматуру и зидове уложило прописно - да траје, међутим, не може бити вечито без улагања и одржавања.
Наиме, иако је недавно ЈП "Пословни простор Земун",  у фасаду уложило чак, према неким нашим сазнањима, два милиона динара - и налицкало је, поставља се питање да ли се човек коме прети болест лечи лековима или козметиком, како му се болест не би видела?


СРЕЂЕНА САЛА

Истине ради, ваља споменути да је пре пар година уређена и сала са 259 места за све врсте скупова у приземљу зграде.
Коришћење сале ЈП "Пословни простор Земун", међутим, издаје по ценовнику о којем постоји и одлука, те два сата закупа коштају 8.000 динара плус пдв и сваки наредни сат још 3.000 динара са пдв-ом.
Ако је улагање имало оправдања, шта је са остатком корисног простора?
Приземље користи Удружење бораца ратова вођених од 1990-1999.године. Због неуређеног прилаза самој згради и нижег нивоа околног тротоара, вода често поплави улаз, наносећи огромну штету самим темељима, док су дебели зидови навукли влагу. Зато је и ходник према наредном спрату, иако свеже фарбан масном бојом, неуредан и потклобучен.
Води је, наравно, најлакше да "сврати" код бораца.
Међутим, ту се налази и застарела телефонска централа - због честог контакта са водом, неким корисницима су морали бити искључени телефони. Између осталог, и два телефонска броја и телефакс у редакцији "Земунских новина" се не оглашавају већ годинама.

ЗАСТАРЕЛА ИНСТАЛАЦИЈА

Огроман проблем представља и електрична инсталација.
Чак ни ормари са осигурачима, који искачу чим се укључи превише грејних тела зими, или расхладних лети, нису у прописном стању - откључани су и надохват неовлашћеним
лицима. Уместо да се корисници задуже кључевима и воде рачуна о ормарима за струју, поред тога што служе за плакатирање, прави су изазов за штеточине, а равно чуду да се још није догодила каква хаварија.
Изузетак чине домаћински сређене просторије на првом спрату у власништву ОО СПС Земун.
Други спрат користи ОО Самосталног синдиката, СУБНОР, ОО Удружења ветерана Земуна и понекад нека фирма која одржава курсеве или користи пословне просторије.
Синдикат је донекле изoловао свој терен и, колико је то било могуће, уљудио просторије.

Пре неки дан је председник Јово Комазец, како сазнајемо, рашчистио и гомиле смећа на улазу у заједнички ходник. Међутим, није, а није ни његова дужност да то учини, заменио полупане светиљке, а оно што виси нисмо могли да не забележимо фотоапаратом...
На трећем спрату су напуштене просторије у којима је донедавно боравио ОО ПУПС Земун.
Неодржаваним степеништем вије се паучина, а састав крова изнад сале прокишњава, те је влага испод светларника добро начела зидове.

ТРЕЋИ СПРАТ

На трећем спрату се улаз закључава решетком.
Чим се уђе гомиле смећа које одлажу активисти ОО ЛДП и СПО - застарели страначки материјали, поскидана стара врата, брдо пластике, неупотребљивог намештаја - чине декор кроз који пут води у откључане и невероватно запуштене и, очигледно, на дуже време напуштене просторије ЛДП-а., видљиво обележене плакатима..
Преко пута су заједничке просторије: тоалет у коме не ради вода и, најчешће, ни казанче.
Мала чајна кухиња са, најблаже речено, ризичном инсталацијом, има проблем са одводом.
Средином августа зачепљен одвод и нагли долазак воде кроз одврнуту славину проузорковали су поплаву на спрату - вода је пробила и кроз плафоне канцеларија на спрату испод.
Топло време релативно је брзо санирало штету.
Међутим, 23.новембра ствар се поновила.
Трагова воде у ходнику поплочаном плочама од линолеума видели су се и наредног дана.
Вода је оставила трага и на зидовима, а право је чудо да у контакту са отвореном струјном инсталацијом није изазвала пожар у редакцији пуној папира и документације.
Натопљени итисони, кућишта компјутера на поду, продужни каблови за струју, као ни отворене и голе жице телефонске инсталације нису забринули никога.
И поред више поправки крова, редакција "Земунских новина" кисне.
Упркос бројним упозорењима да ће влага или обилнија киша угрозити опрему, реакције нема...

П.С. Можда смо, у ствари, сасвим неоправдано забринути.
Можда све тече по плану?
Можда, по опробаном рецепту приватизације државне имовине, она најпре треба да се обезвреди како би просто била милост "поверити" је неком другом и ратосиљати се "трошкова" и брига?
Из добро обавештених кругова сазнајемо да савршени културни центар у Косовској 9, изузев, наравно, првог спрата који је власништво земунских социјалиста, када се стекну законску услови, и за то дође време, може добити новог власника. Власник је био (и биће, како прогнозе говоре) близак власти, с њом годинама успешно сарађује, од ње добија јавне послове, те је сва прилика да су извори у праву. Коцкице се слажу.
И, тако би, према том сценарију, сала идеална за представе или биоскоп - који, подсетимо се, Земун готово деценију нема, сала идеална за читаоницу или књижару са улазом из Косовске, више богомданих јединица за разне креативне радионице, па и курсеве страних језика, за мале паре, јер је доведена до пропасти (без прописних инсталација, грејања и сл.) могла допасти никог другог до...Погађајте.


0 Коментари