Недавно је Државна ревизорска институција обавила контролу пословања КБЦ "Земун".
Извештај о ревизији објављен је на сајту ДРИ 1.октобра 2015.године, а из њега преносимо најважније делове:


"Основ за изражавање мишљења са резервом за ревизију правилности пословања
Клиничко болнички центар Земун – Београд је:
1. неправилном применом Закона о платама у државним органима и јавним службама, Закона о здравственој заштити и подзаконских аката донетих на основу ових закона више извршио расходе за плате у износу од најмање 6.939 хиљада динара.
2. извршио набавку материјала у износу од најмање 44.024 хиљаде динара без поштовања прописа који регулишу јавне набавке.
3. у Коначном обрачуну накнаде за рад за 2014. годину исказао расходе који нису у складу са условима из уговора закљученог са Републичким фондом за здравствено осигурање и на тај начин више наплатио од Републичког фонда за здравствено осигурање износ од најмање 5.167 хиљада динара.
Mишљење са резервом о правилности пословања
Пo нашем мишљењу, осим за питања наведена у Основу за изражавање мишљења са резервом за ревизију правилности пословања, активности, финансијске трансакције и информације приказане у деловима финансијских извештаја, по свим материјално значајним аспектима, су у складу са прописима који их уређују.
Скретање пажње
1. Скрећемо пажњу да Статут Клиничко болничког центра Земун – Београд није усклађен са одредбама Правилника о условима и начину унутрашње организације здравствених установа, у делу у којем је дата могућност организовања служби као ужих организационих јединица у оквиру клиника и болница, образовање више служби уместо јединствене службе предвиђене Правилником или образовања служби које нису предвиђене Правилником (напомена 2.1.1.1 Статут и Правилник о унутрашњој организацији КБЦ Земун – Београд). Наше мишљење не садржи резерву по овом питању.
2. Скрећемо пажњу да Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама није посебно уредила увећања коефицијената за обрачун плате за руководиоце у клиничко болничком центру (начелници болница у клиничко болничком центру, шефови одељења медицинских служби у клиничко болничком центру, главне сестре медицинске службе у клиничко болничком
Извештај о ревизији делова финансијских извештаја Клиничко болничког центра Земун –
Београд за 2014. годину и правилности пословања центру) (напомена 3.1.2.1 Утврђивање коефицијената за обрачун плата). Наше мишљење не садржи резерву по овом питању.
Детаљна објашњења о овим и осталим питањима налазе се у Прилогу I и Прилогу II који су саставни део овог Извештаја.
Генерални државни ревизор
Радослав Сретеновић
_________________________
Државна ревизорска институција Републике Србије
Макензијева 41
11000 Београд, Србија
01. октобар 2015. године".....

0 Коментари