Завод за интелектуалну својину Србије, основан далеке 1920.године обележио је 15.новембра 95.годишњицу рада.
Тим поводом у малој галерији САНУ од 12.до 25.новембра отворена је занимљива изложба индустријске својине, а у Историјском музеју Србије "Дворана славних европских проналазача", где је изложено седам експоната финалиста европског такмичења.


Под интелетуалном својином се подразумева сваки резултат креативних, иновативних напора људског интелекта, а стваралац има право да их заштити, на законом прописан начин као индустријску својину (проналазачка права и знаци разликовања), ауторска и сродна права. То јест, као патенте (иновације), жигове или робне марке (trade mark), индустријски дизајн или ауторска права. Изузетне, ретке и драгоцене биљне и животињске врсте могу се заштитити ознакама географског порекла..

Заштита интелектуалне својине је важна јер штити право ствараоца или проналазача на своје дело, док свима онима који га користе прописује као обавезан захтев за дозволу употребе истих, понекад под одређеним условима.
Права имају рок важења (престају уколико се после истицања рока не обнове), а важе и за одређени географски простор за који су пријављена.
Повреда права интелектуалне својине, односно неовлашћено коришћење предмета права заштите подразумева административне и судско-тужилачке мере.
Право на интелектуалну својину регулише се пријавом својине и регистрацијом, а после процедуре коју обављају стручњаци Завода како би потврдили аутентичност и јединственост производа (у најширем смислу речи), улазе у републички регистар.
Свако од заштићених наведених права интелектуалне својине може се проверити у појединачној претрази на сајту Завода за интелектуалну својину.


0 Коментари